Gramatka to danie, a raczej swego rodzaju zupa z kuchni staropolskiej. Inaczej nazywana faramuszką i biermuszką, została zastąpiona aktualnie kawą. Głównym i jedynym niezmiennym składnikiem gramatki jest piwo. Do tego zależnie od przepisu mogą być dodawane: cukier, masło, chleb, cynamon, żółtka jak, śmietana, kminek czy też twaróg. Poniżej prezentuję jeden z kilku tradycyjnych przepisów na gramatkę!
Przepis na gramatkę
Składniki:
- 0,5 l piwa
- 250 g twarogu
- 120 g śmietany
- 2 żółtka jaj
- 4 łyżki cukru
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżki masła
- sól
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na maśle na złoto.
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel w dużej misce. Dodajemy śmietanę i dokładnie łączymy.
W garnku gotujemy piwo. Zanim zagotuje się, gorące piwo przelewamy do miski ze śmietaną. Lejemy powoli, cały czas mieszając.
Całość doprawiamy solą do smaku.
Do miseczek lub garnuszków wrzucamy przesmażony czosnek i pokruszony twaróg. Rozlewamy do naczyń zupę i gotowe! Można podawać z grzankami.