Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Co zrobić z cukinii?

Zastanawiasz się co można ugotować z cukinii? Chłodnik to pierwsza rzecz, jaka przychodzi mi na myśl! W sezonie letnim, kiedy cukinie są najsmaczniejsze (i najtańsze) nie ma nic lepszego niż orzeźwiający i sycący krem z cukinii.

Do przyrządzania chłodnika szczególnie polecam garnek emaliowany! Dlaczego? Bo krem po ugotowaniu musi swoje odstać, aby ostygnąć i stężeć, a emalia doskonale nadaje się do przechowywania żywności. W przypadku garnków emaliowanych nie ma obaw, że chłodnik przejdzie smakiem garnka lub wchłonie jakieś szkodliwe substancje.

Przepis na chłodnik z cukinii

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 1 l bulionu
  • 250 g ziemniaków
  • 240 ml kefiru
  • 200 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • pietruszka
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Obieramy cebulę, czosnek, ziemniaki i cukinię. Kroimy wszystko w kostkę i smażymy razem w garnku przez około 10 minut. Następnie dodajemy gorący bulion i znowu gotujemy 15 minut. W międzyczasie dodajemy jeszcze pietruszkę.

Następnie zupę blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku.

Teraz krem studzimy i odkładamy do lodówki na parę godzin.

Przed samym podaniem zupę mieszamy z kefirem.  I gotowe!