Zastanawiasz się co można ugotować z cukinii? Chłodnik to pierwsza rzecz, jaka przychodzi mi na myśl! W sezonie letnim, kiedy cukinie są najsmaczniejsze (i najtańsze) nie ma nic lepszego niż orzeźwiający i sycący krem z cukinii.
Do przyrządzania chłodnika szczególnie polecam garnek emaliowany! Dlaczego? Bo krem po ugotowaniu musi swoje odstać, aby ostygnąć i stężeć, a emalia doskonale nadaje się do przechowywania żywności. W przypadku garnków emaliowanych nie ma obaw, że chłodnik przejdzie smakiem garnka lub wchłonie jakieś szkodliwe substancje.
Przepis na chłodnik z cukinii
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 l bulionu
- 250 g ziemniaków
- 240 ml kefiru
- 200 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- pietruszka
- cukier
- sól
- pieprz
Obieramy cebulę, czosnek, ziemniaki i cukinię. Kroimy wszystko w kostkę i smażymy razem w garnku przez około 10 minut. Następnie dodajemy gorący bulion i znowu gotujemy 15 minut. W międzyczasie dodajemy jeszcze pietruszkę.
Następnie zupę blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku.
Teraz krem studzimy i odkładamy do lodówki na parę godzin.
Przed samym podaniem zupę mieszamy z kefirem. I gotowe!