W poniedziałek rozpoczęłam oficjalnie sezon na rabarbar i nie zwalniam tempa! Pozostało mi jeszcze kilka lasek rabarbaru do wykorzystania, więc postawiłam na pyszny kompot, idealny do obiadu!
Jeżeli szukasz innego pomysłu na wykorzystanie rabarbaru sprawdź przepis na pyszne ciasto TUTAJ!
Przepis na kompot z rabarbaru
Składniki
- 700 g rabarbaru
- 100 g cukru
- woda
Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe końce i kroimy na plasterki o grubości około 2 cm.
Teraz potrzebny będzie nam duży garnek, o pojemności minimum 4 l.
Do garnka wrzucamy pokrojony rabarbar i wsypujemy cukier. Wlewamy wody na tyle, aby cały rabarbar był zanurzony. Zagotowujemy wodę, a następnie gotujemy na małym ogniu około 30 minut pod przykrywką. W międzyczasie jeśli jest taka potrzeba to dolewamy wody, aby rabarbar cały czas był zakryty.
Tak przygotowany kompot możemy odcedzić lub pozostawić w nim owoce, aby wciąż dodawały smaku napojowi. Gotowy kompot rozcieńczamy z wodą zgodnie z naszymi upodobaniami. Możemy też spróbować dodać do kompotu przed podaniem wodę gazowaną, kostki lodu i listki mięty, będzie bardziej odświeżająco!