Tarta to jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych deserów! Mówią, że trudno je przygotować, ale nic bardziej mylnego! Wystarczy forma do tarty z wyjmowanym dnem i nic nie może się nie udać! Przy pomocy tej formy wyjmiemy tartę lekko, bez ukruszenia ciasta.
Przepis na czekoladową tartę z masą kajmakową
Składniki:
- 230 g mąki
- 150 g masła
- 150 ml śmietanki 30 %
- 1 puszka masy krówkowej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Do dużej miski przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy, dodajemy masło pokrojone drobno i zagniatamy. Następnie dodajemy żółtko, a następnie powoli wodę.
Powstałe ciasto ugniatamy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy i dokładnie układamy w formie do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy i doklejamy go tam gdzie zabrakło.
Tak powstały spód tarty pieczemy przez 25 minut w temperaturze 175 st.C.
W tym czasie masę karmelową mieszamy z odrobiną soli i wylewamy na upieczone ciasto po ostygnięciu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy ze śmietanką i wylewamy na wierzch tarty. Z wierzchu można oprószyć tartę!
Tartę odstawiamy do ostygnięcia i schładzamy w lodówce. Smacznego!