Zdradzę Wam dzisiaj przepis na karmel, który przekazała mi babcia! Doskonała masa karmelowa idealna do naleśników, placuszków i na kanapki. Przypomniałam sobie po latach o tym przepisie, ponieważ właśnie dziś obchodzimy w Polsce Dzień Karmelu!
Przepis na karmel
Składniki:
- 120 ml śmietanki 30 %
- 60 g cukru
- 60 ml wody
- 10 g masła
Cukier rozsypujemy równomiernie na patelni i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Cukru nie mieszamy, cierpliwie czekamy aż się rozpuści.
Gdy cukier nabierze delikatnie brązowawego koloru dodajemy na patelnię wodę. Cukier zamieni się w skorupkę. Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając aż cukier ponownie się rozpuści.
Następnie dodajemy śmietankę i cały czas mieszamy. Gotujemy powoli około 5 minut, aż cała masa nabierze karmelowego koloru. Na koniec dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia się.