Ocet jabłkowy powstaje z fermentowanych jabłek. Do powstania tego octu wystarczy ledwie kilka składników: jabłka lub same obierki z jabłek, cukier i woda. No i dodatkowym składnikiem jest jeszcze cierpliwość, bo ocet musi odstawić kilka tygodni zanim będzie gotowy… Najlepiej przygotować ocet w dużym, szklanym naczyniu, które nie będzie wchodzić w reakcję z powstającym octem. Jeżeli nie posiadasz odpowiednio dużej szklanej miski, możesz wykorzystać również naczynie żaroodporne, a po przygotowaniu rozworu przelejesz go do specjalnych butelek na nalewki!
Właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy jest źródłem kwasów organicznych, pektyn, enzymów, aminokwasów, bio flawonoidów, żywych kultur bakterii i drożdży. Zawiera również wiele cennych witamin: A, E, K, B1, B2 i B12. Dodatkowo ocet jabłkowy posiada niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki: wapń, potas, magnez, siarka, chlor, sód, selen, krzem, fluor i miedź.
Dzięki temu wszystkiemu ocet jabłkowy to doskonały składnik diety, któremu zawdzięczamy:
- Zmniejszenie poziomu cukru we krwi
- Obniżenie ciśnienia krwi
- Wspomaganie oczyszczania organizmu z metali ciężkich
- Działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne
- Wsparcie prawidłowego funkcjonowania wzroku
Przepis na ocet jabłkowy
Składniki:
- 1 kg obierek z jabłek lub po prostu jabłek
- 1 l wody
- 4 łyżki cukru
Naczynie, w którym będziemy przygotowywać ocet przeparzamy wcześniej. Do naczynia wrzucamy obierki.
W czajniku lub garnku zagotowujemy wodę, i zalewamy naczynie z obierkami ciepłą wodą.
Dodajemy cukier i mieszamy. Po wymieszaniu przykrywamy naczynie lnianą ściereczką i prawie gotowe.
Teraz pozostaje nam jedynie codziennie przez kilka tygodni mieszać ocet i zastawiać znów ściereczką.
Gotowy ocet poznasz po tym, że z wierzchu zniknie piana.