Do przygotowania bawarki najlepsza uważana jest herbata English Breakfast Tea. To brytyjska, śniadaniowa mieszanka herbat, w której skład wchodzą herbata assam, kenijska i ceylon. To dość mocna mieszanka herbat, której smak wciąż pozostaje pomimo dodatków takich jak mleko czy cukier. Jak przygotować tradycyjną herbatę z mlekiem?
Przepis na herbatę z mlekiem
Składniki:
- English Breakfast Tea
- Mleko
- Cukier
Przed przygotowaniem bawarki koniecznie zaopatrz się w dzbanek do parzenia herbaty. Najlepszy będzie szklany dzbanek, który nie wpłynie dodatkowo na smak naparu.
Do dzbanka wlewamy najpierw nieco gorącej wody i rozprowadzamy ją po ściankach, aby się nagrzał. Wodę wylewamy, do zaparzacza wsypujemy herbatę i zalewamy wodą zachowując proporcje podane na opakowaniu herbaty.
W małym rondelku podgrzej mleko i ściągnij z kuchenki zanim zacznie wrzeć.
Herbatę rozlewamy do szklanek i dolewamy mleka w takich proporcjach, jakie będą nam najbardziej odpowiadały. Ja preferuję ilość mleka 1:1 z herbatą, ale niektórzy wolą, aby herbaty było jednak dwa – trzy razy więcej.