Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Kompot z jabłek – przepis, właściwości

Jabłka możemy kupić w sklepie przez cały rok i przez większość tego czasu możemy znaleźć w sklepach owoce polskie. Najlepsze jednak są w sezonie zbiorów czyli z końcem lata i przez całą jesień. Kompot z jabłek to tradycyjny napój w odwiedzinach u babci, ale to również dobre i zdrowe uzupełnienie diety!

Na co jest dobry kompot z jabłek?

  • Kompot jabłkowy jest bardzo zdrowy, szczególnie jeśli nie zawiera zbyt dużej ilości cukru. Nadmiar cukru mógłby zresztą zatracić pyszny smak jabłek.
  • Kompot z jabłek wspiera regularną pracę jelit i zapobiega zaparcia.
  • Niesłodzony kompot z cukru sprawdzi się również dla cukrzyków!
  • Jabłkowy kompot to również dobre rozwiązanie na biegunkę. Nawadnia organizm i uzupełnia o niezbędne minerały. Jabłka mają również działanie bakteriobójcze.

Przepis na kompot z jabłek

Składniki:

  • jabłka
  • woda
  • cukier

Ile cukru na litr wody do kompotu z jabłek? Proporcje dowolne, ale ja preferuje na litr wody około 0,8 kg jabłek i 70 g cukru.

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na cząstki i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na dużym ogniu do wrzenia, w międzyczasie mieszając.

Zmniejszamy ogień i dodajemy cukier. Możemy dodać również cynamon, imbir i inne ulubione przyprawy.

Kompot gotujemy do zmięknięcia jabłek — około 20 minut.

Napój smakuje doskonale na ciepło, ale również schłodzony w lodówce!