Masz ochotę na pyszny hummus? Możesz zrobić go w domu! Kiedyś pojawił się już tutaj przepis na klasyczny hummus, możesz znaleźć go tutaj (Międzynarodowy Dzień Hummusu — Domowy Hummus). Dzisiaj prezentuję Wam trzy przepisy na moje ulubione, proste do zrobienia pasty! Hummus najlepiej podawać w miseczkach, na dużych paterach z pokrojonymi, surowymi warzywami i krakersami.
Przepis na hummus z papryką
Składniki:
- 180 g ciecierzycy
- 100 ml wody
- 20 ml oliwy
- 10 ml syropu klonowego
- 2 papryki
- 0,5 cytryny
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 3 ząbki czosnku
- koperek
- pietruszka
- sól
Przygotowania zaczynamy już poprzedniego dnia. Ciecierzyce zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
Następnego dnia wodę odlewamy, przepłukujemy ziarno i gotujemy do miękkości.
Paprykę kroimy na pół i wykrajamy z niej gniazda nasienne. Pieczemy w piekarniku, w temperaturze 150 st.C. około 45 minut.
Z cytryny wyciskamy sok, a czosnek przeciskamy przez praskę. Zioła siekamy drobno.
Czekamy aż ciecierzyca i papryka ostygną.
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki prócz ciecierzycy. Blendujemy. Stopniowo dodajemy ciecierzycę, blendując na gładką masę.
Przepis na hummus z burakiem
Składniki:
- 300 g buraków
- 180 g ciecierzycy
- 120 ml oliwy
- 10 ml syropu klonowego
- 0,5 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 2 łyżeczki sezamu
- koperek
- pietruszka
- sól
Przygotowania zaczynamy już poprzedniego dnia. Ciecierzyce zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
Następnego dnia wodę odlewamy, przepłukujemy ziarno i gotujemy do miękkości.
Buraki obieramy, rozkrajamy na mniejsze kawałki i pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku przez 80 minut w temperaturze 150 st.C.
Z cytryny wyciskamy sok, a czosnek przeciskamy przez praskę. Zioła siekamy drobno.
Czekamy aż ciecierzyca i buraki ostygną.
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki prócz ciecierzycy. Blendujemy. Stopniowo dodajemy ciecierzycę, blendując na gładką masę.
Przepis na hummus z pietruszką
Składniki:
- 180 g ciecierzycy
- 60 ml oliwy z oliwek
- 0,5 cytryny
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka buraczanej melasy
- pietruszka
- sól
Przygotowania zaczynamy już poprzedniego dnia. Ciecierzyce zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
Następnego dnia wodę odlewamy, przepłukujemy ziarno i gotujemy do miękkości.
Z cytryny wyciskamy sok. Pietruszkę siekamy drobno.
Czekamy aż ciecierzyca ostygnie.
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki prócz ciecierzycy. Blendujemy. Stopniowo dodajemy ciecierzycę, blendując na gładką masę.