Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Pączki kajmakowe na tłusty czwartek

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, czas więc zabrać się za smażenie pączków! Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na pyszne pączki kajmakowe. Ostrzeżenie: szybko znikają z talerza, warto zrobić podwójną porcję! 😉

Przepis na pączki kajmakowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 30 g masła
  • 10 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1/3 puszki masy kajmakowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • olej do smażenia

Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do miseczki wrzucamy rozkruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, 40 ml letniego mleka i 15 g mąki pszennej. Roztwór dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

Resztę mąki przesiewamy. Dodajemy cukier, mleko, roztopione masło, jajko, sok z cytryny i roztwór drożdżowy. Całość dokładnie wyrabiamy i przekładamy do dużej miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy ponownie w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Następnie ciasto ponownie rozrabiamy na blacie i rozdzielamy na około 10 części. Z każdej porcji formujemy kulkę i rozkładamy na stolnicy w sporych odstępach. Pączki przykrywamy po raz ostatni ściereczką na  25 minut.

Na koniec przychodzi czas na smażenie. Pączki smażymy w temperaturze 175 st.C. po parę minut z każdej strony. Pączki wyławiamy z tłuszczu i przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby obciekły. Gdy pączki nie będą już gorące nadziewamy je masą kajmakową.