Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, czas więc zabrać się za smażenie pączków! Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na pyszne pączki kajmakowe. Ostrzeżenie: szybko znikają z talerza, warto zrobić podwójną porcję! 😉
Przepis na pączki kajmakowe
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- 30 g cukru
- 30 g masła
- 10 g drożdży
- 1 jajko
- 1/3 puszki masy kajmakowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- olej do smażenia
Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do miseczki wrzucamy rozkruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, 40 ml letniego mleka i 15 g mąki pszennej. Roztwór dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Resztę mąki przesiewamy. Dodajemy cukier, mleko, roztopione masło, jajko, sok z cytryny i roztwór drożdżowy. Całość dokładnie wyrabiamy i przekładamy do dużej miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy ponownie w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Następnie ciasto ponownie rozrabiamy na blacie i rozdzielamy na około 10 części. Z każdej porcji formujemy kulkę i rozkładamy na stolnicy w sporych odstępach. Pączki przykrywamy po raz ostatni ściereczką na 25 minut.
Na koniec przychodzi czas na smażenie. Pączki smażymy w temperaturze 175 st.C. po parę minut z każdej strony. Pączki wyławiamy z tłuszczu i przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby obciekły. Gdy pączki nie będą już gorące nadziewamy je masą kajmakową.