Sezon na dynię jest w pełni i warto z tego skorzystać! Dynie to doskonała dekoracja, ale też fantastyczna podstawa pod słodkie i słone przekąski! Jeżeli planujesz zrobić halloweenowy lampion z dyni, to babeczki będą doskonałym rozwiązaniem, aby nie marnować wydrążanego wnętrza dyni!
Przepis na babeczki dyniowe
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g tartej dyni
- 170 g cukru
- 150 g oleju
- 60 ml mleka
- 16 g cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 tabliczki czekolady
Surową dynię ścieramy na grubych oczkach pozbawiając ją pestek.
Do miski przesiewamy mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy powoli olej wciąż miksując.
Czekoladę kroimy w dość drobną kostkę i wraz z dynią dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką.
Na koniec do powstałej masy dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do formy do muffinek wkładamy jednorazowe papilotki i przelewamy do nich ciasto.
Babeczki lekko urosną, więc nie wlewaj ciasta po same brzegi!
Formę z muffinami wkładamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 170 st.C.
Smacznego!
Potrzebne Ci inne przepisy na Halloween? Mamy na to radę! Przeczytaj nasz wpis Co zrobić z dyni? Przepisy na Halloween i nie tylko i świętuj z Kuketo!