Z okazji dnia płatków śniadaniowych przychodzę dziś do Was z przepisem na pyszną granolę, doskonałą do mleka lub jogurtu. Granolę można podjadać nawet samą jako słodką przekąskę w ciągu dnia. Warto zrobić ten przepis w domu, jest szybki oraz prosty do wykonania, smaczny i możesz z czystym sumieniem powiedzieć, że wiesz co jesz. Płatki możesz trzymać w szczelnym pojemniku na żywność nawet do dwóch tygodni.
Przepis na granolę
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 40 g sezamu
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g słonecznika
- 30 g migdałów
- 30 g cukru
- 1 jabłko
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy olej, cynamon i obrane, starte jabłko. Mieszamy dokładnie. Orzechy oraz migdały kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do miski. Dorzucamy sezam, siemię lniane, słonecznik, miód i cukier. Całą masę dokładnie łączymy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na całe dno powstałą masę. Granolę wkładamy do piekarnika na półtorej godziny do 120 st. C. Warto co 15 minut przemieszać granolę na blaszce przy pomocy długiej, drewnianej łopatki.
Do gotowej granoli dodajemy suszoną żurawiną i rodzynki, mieszamy i przesypujemy do pojemnika na żywność. Gotowe!