Do Wielkanocy pozostały 2 tygodnie. Przychodzę do Was z tym przepisem wcześniej, abyście zawczasu mogli kupić niezbędne składniki i przygotować ten zakwas, który będzie gotowy dopiero po kilku dniach. Przepis na zakwas żytni jest banalnie prosty, a jego zrobienie zajmuje dosłownie chwilę, później już trzeba mu jedynie dać czas.
Przepis na zakwas żytni do żurku
Składniki:
- 0,7 l wody
- 70 g mąki żytniej
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
Ząbki czosnku rozkrajamy na mniejsze części i wszystkie składniki wrzucamy do słoika. Mieszamy i przykrywamy słoik gazą. Możemy przyczepić gazę do słoika przy pomocy gumki recepturki.
Zakwas mieszamy codziennie i prawdopodobnie już po kilku dniach będzie gotowy. W efekcie końcowym zakwas powinien pachnieć i mieć kwaśny posmak.
Gotowy zakwas należy przechowywać w lodówce.
Jeżeli szukasz przepisu na żurek na zakwasie, znajdziesz go tutaj (Jak ugotować wielkanocny żurek?). Ale to nie wszystko. Na naszym blogu znajdziesz także inne porady – np. ile przed świętami zasiać rzeżuchę? Przeczytaj już dzisiaj!