W jaki sposób zachować pomidory z własnego ogródka na zimę? Najlepiej oczywiście zrobić z nich przetwory! W jaki sposób zamknąć w słoiku pyszny smak i wartości odżywcze z pomidora? Jest wiele sposobów! Poniżej przygotowałam aż 4 przepisy na przetwory z pomidorów!
Przepis na pomidory w słoikach
Składniki:
- pomidory
- sól
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki lub drobniej. Pomidory wkładamy do słoików (warto je dość mocno docisnąć, żeby zmieściło się jak najwięcej) i na wierzch posypujemy niewielką ilością soli.
Słoiki zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy w gorącej wodzie przez około 30 minut.
Przepis na pastę pomidorową do kanapek
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 2 cebule
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- biała gorczyca
- ziele angielskie
- olej
- pieprz i sól
pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na małe cząstki i rozgotowujemy w garnku w tylko niezbędnej ilości wody.
Tak powstały mus pomidorowy przecieramy przez sitko.
Cebulę obieramy i kroimy, a następnie dusimy na oleju na patelni. Cebulę dodajemy do powstałego musu pomidorowego.
Do pomidorów dodajemy do smaku przyprawy i gotujemy całość na małym ogniu około 20-25 minut aż zgęstnieje regularnie mieszając. Gotową pastę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.
Pomidory suszone w słoiku
Składniki:
- 2 kg pomidorków koktajlowych
- czosnek
- olej
- suszona bazylia
- pestki dyni
- sól
Pomidory myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy z bardziej płynnego miąższu. Solimy delikatnie wnętrze każdego pomidorka.
Wydrążone pomidory układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry.
Pomidory suszymy około 4 godzin w 100 st. C.
Blaszkę wyciągamy i dajemy pomidorkom odpocząć.
Następnego dnia ponownie wstawiamy pomidory do piekarnika na kolejne 4 godziny.
Tak przygotowane pomidory wkładamy do słoików, dodajemy przyprawy i zalewamy olejem.
Przepis na ketchup domowy
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy
- olej
- sól
- pieprz
Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na małe cząstki i rozgotowujemy w garnku w tylko niezbędnej ilości wody.
Tak powstały mus pomidorowy przecieramy przez sitko.
Cebulkę i czosnek dusimy na patelni na oleju.
Ponownie przelewamy pomidory do garnka, dodajemy cebulę i czosnek i gotujemy. Dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy do smaku. Gotujemy ketchup jeszcze przez 10 minut i następnie przekładamy masę do blendera.
Miksujemy pomidory na puree.
Powstały ketchup gotujemy w garnku jeszcze około 40 minut, a następnie przekładamy do słoików.
Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 20 minut w 100 st. C.