Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Przetwory z pomidorów

W jaki sposób zachować pomidory z własnego ogródka na zimę? Najlepiej oczywiście zrobić z nich przetwory! W jaki sposób zamknąć w słoiku pyszny smak i wartości odżywcze z pomidora? Jest wiele sposobów! Poniżej przygotowałam aż 4 przepisy na przetwory z pomidorów!

Przepis na pomidory w słoikach

Składniki:

  • pomidory
  • sól

Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki lub drobniej. Pomidory wkładamy do słoików (warto je dość mocno docisnąć, żeby zmieściło się jak najwięcej) i na wierzch posypujemy niewielką ilością soli.

Słoiki zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy w gorącej wodzie przez około 30 minut.

Przepis na pastę pomidorową do kanapek

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • biała gorczyca
  • ziele angielskie
  • olej
  • pieprz i sól

pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na małe cząstki i rozgotowujemy w garnku w tylko niezbędnej ilości wody.

Tak powstały mus pomidorowy przecieramy przez sitko.

Cebulę obieramy i kroimy, a następnie dusimy na oleju na patelni. Cebulę dodajemy do powstałego musu pomidorowego.

Do pomidorów dodajemy do smaku przyprawy i gotujemy całość na małym ogniu około 20-25 minut aż zgęstnieje regularnie mieszając. Gotową pastę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.

Pomidory suszone w słoiku

Składniki:

  • 2 kg pomidorków koktajlowych
  • czosnek
  • olej
  • suszona bazylia
  • pestki dyni
  • sól

Pomidory myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy z bardziej płynnego miąższu. Solimy delikatnie wnętrze każdego pomidorka.

Wydrążone pomidory układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry.

Pomidory suszymy około 4 godzin w 100 st. C.

Blaszkę wyciągamy i dajemy pomidorkom odpocząć.

Następnego dnia ponownie wstawiamy pomidory do piekarnika na kolejne 4 godziny.

Tak przygotowane pomidory wkładamy do słoików, dodajemy przyprawy i zalewamy olejem.

Przepis na ketchup domowy

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • olej
  • sól
  • pieprz

Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na małe cząstki i rozgotowujemy w garnku w tylko niezbędnej ilości wody.

Tak powstały mus pomidorowy przecieramy przez sitko.

Cebulkę i czosnek dusimy na patelni na oleju.

Ponownie przelewamy pomidory do garnka, dodajemy cebulę i czosnek i gotujemy. Dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy do smaku. Gotujemy ketchup jeszcze przez 10 minut i następnie przekładamy masę do blendera.

Miksujemy pomidory na puree.

Powstały ketchup gotujemy w garnku jeszcze około 40 minut, a następnie przekładamy do słoików.

Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 20 minut w 100 st. C.