Dziś dzień czosnku, warto więc porozmawiać o niesamowitych właściwościach czosnku i jego wpływie na nasze zdrowie. Przede wszystkim, nie bez powodu czosnek jest uznawany za lek na przeziębienie. Czosnek jest w stanie zapobiegać i zwalczać wirusy układu oddechowego. Warzywo to dodatkowo zapobiega zawałom, obniża ciśnienie krwi i działa anty nowotworowo. Dodatkowo czosnek wspomaga pracę układu pokarmowego i jest skuteczną bronią w walce z pasożytami jelit. Nade wszystko odpowiednio przyrządzone potrawy czosnkowe są naprawdę pyszne. Właśnie dlatego przygotowałam na dziś pyszny przepis na czosnkową zupę krem, która jest smaczna i bardzo zdrowa!
Przepis na zupę czosnkową
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 200 g cebuli
- 100 g czosnku
- 1 l bulionu
- 1 serek mascarpone
- 30 g masła
- łyżka oliwy
- pieprz i sól do smaku
Na patelnie wylewamy oliwę i dodajemy masło. Wrzucamy poszatkowaną cebulkę i przesmażamy parę minut. Teraz potrzebny będzie dość duży garnek, najlepiej o pojemności minimum 3 litrów. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy cebulkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Zupę gotujemy pod przykrywką i na małym ogniu przez około 20 minut od zagotowania.
W międzyczasie obieramy czosnek i całe ząbki wrzucamy do bulionu. Gotujemy kolejne 10 minut. Ostatnim krokiem jest dodanie serka mascarpone oraz doprawienie. Teraz pogotuj zupę na małym ogniu jeszcze do 3 minutek. Potrawa jest już praktycznie gotowa, wystarczy jeszcze tylko zblendować ją na jednolitą masę i możemy podać na stół pyszną zupę – krem!