Najlepsze przekąski na mecz to takie, do których nie potrzeba talerzy i sztućców. Powinny być niezbyt duże, abyśmy mogli podczas sportowych emocji wziąć przekąskę w rękę i zjeść w kilku gryzach. Poniżej kilka pomysłów na łatwe do zrobienia smakołyki, które umilą oglądanie Mistrzostw Świata.
Roladki z szynki
Składniki
- 10 plastrów ulubionej szynki
- 5 jajek
- 0,5 cebuli białej
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 łyżka majonezu
- 0,5 łyżeczki chrzanu
- sól
- pieprz
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i rozgniatamy w misce widelcem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, pozbawiamy pestek i siekamy drobno.
Wszystkie składniki prócz wędliny wrzucamy do miski, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Do plasterków szynki nakładamy powstają pastę jajeczną i zawijamy niczym małe naleśniki.
Nuggetsy z kurczaka
Składniki:
- 250 g filetu z piersi kurczaka
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- sól
- pieprz
Filet kroimy na małe kotleciki. Jajko roztrzepujemy i doprawiamy pieprzem oraz solą, możemy dodać również vegety do smaku.
Kotleciki maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na patelnię na rozgrzany olej.
Do nuggetsów warto przygotować ulubiony sos w niedużej miseczce.
Ciastka francuskie z kurczakiem i szpinakiem
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 250 g piersi z kurczaka
- 1 opakowanie szpinaku
- 1 cebula
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- olej
- zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Czosnek obieramy i kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę. Cebulę również obieramy o kroimy w kostkę. Czosnek z cebulą przesmażamy na patelni. Po paru minutach dodajemy na patelnię szpinak i dusimy. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę. Obsmażamy na patelni przez kilka minut i przekładamy do miseczki.
Ciasto francuskie dzielimy na dowolnej wielkości kwadraty.
Do każdego kawałka ciasta nakładamy farsz, nieco pokruszonej fety i kilka kawałków kurczaka.
Rogi ciasta zawijamy do środka. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta, aby ładnie się zarumienił.
Ciastka pieczemy 15 – 20 minut w 180 st. C. i gotowe!
Pasta z dyni
Składniki:
- 1 kg dyni
- 40 g słonecznika
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Najpierw obrabiamy dynię. Rozkrajamy ją na pół, a następnie na mniejsze cząstki. Odkrajamy ogonek i pozbawiamy dynię pestek.
Kawałki dyni układamy na blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy pół godziny w 180 st. C. Opieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia.
Na suchej patelni prażymy delikatnie słonecznik.
Cebulę i czosnek obieramy o kroimy drobno, a następnie podsmażamy na oliwie.
Miąższ z dyni, słoneczni, cebulę, czosnek i przyprawy blendujemy i pasta jest gotowa!