Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Szybkie przekąski na mecze Mistrzostw Świata

Najlepsze przekąski na mecz to takie, do których nie potrzeba talerzy i sztućców. Powinny być niezbyt duże, abyśmy mogli podczas sportowych emocji wziąć przekąskę w rękę i zjeść w kilku gryzach. Poniżej kilka pomysłów na łatwe do zrobienia smakołyki, które umilą oglądanie Mistrzostw Świata.

Roladki z szynki

Składniki

  • 10 plastrów ulubionej szynki
  • 5 jajek
  • 0,5 cebuli białej
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • pieprz

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i rozgniatamy w misce widelcem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, pozbawiamy pestek i siekamy drobno.

Wszystkie składniki prócz wędliny wrzucamy do miski, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Do plasterków szynki nakładamy powstają pastę jajeczną i zawijamy niczym małe naleśniki.

Nuggetsy z kurczaka

Składniki:

  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • sól
  • pieprz

Filet kroimy na małe kotleciki. Jajko roztrzepujemy i doprawiamy pieprzem oraz solą, możemy dodać również vegety do smaku.

Kotleciki maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na patelnię na rozgrzany olej.

Do nuggetsów warto przygotować ulubiony sos w niedużej miseczce.

Ciastka francuskie z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 1 cebula
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Czosnek obieramy i kroimy drobno lub przeciskamy przez praskę. Cebulę również obieramy o kroimy w kostkę. Czosnek z cebulą przesmażamy na patelni. Po paru minutach dodajemy na patelnię szpinak i dusimy. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.

Kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę. Obsmażamy na patelni przez kilka minut i przekładamy do miseczki.

Ciasto francuskie dzielimy na dowolnej wielkości kwadraty.

Do każdego kawałka ciasta nakładamy farsz, nieco pokruszonej fety i kilka kawałków kurczaka.

Rogi ciasta zawijamy do środka. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta, aby ładnie się zarumienił.

Ciastka pieczemy 15 – 20 minut w 180 st. C. i gotowe!

Pasta z dyni

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 40 g słonecznika
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz

Najpierw obrabiamy dynię. Rozkrajamy ją na pół, a następnie na mniejsze cząstki. Odkrajamy ogonek i pozbawiamy dynię pestek.

Kawałki dyni układamy na blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy pół godziny w 180 st. C. Opieczoną dynię odstawiamy do ostygnięcia.

Na suchej patelni prażymy delikatnie słonecznik.

Cebulę i czosnek obieramy o kroimy drobno, a następnie podsmażamy na oliwie.

Miąższ z dyni, słoneczni, cebulę, czosnek i przyprawy blendujemy i pasta jest gotowa!