Jesień to zdecydowanie sezon na gruszki! Jak do tego dodamy korzenne przyprawy — imbir, goździki, migdały… Powoli wprawimy się w jesienny, nostalgiczny nastrój, a od niego już coraz bliżej do magii świąt! Koniecznie przetestujcie ten prosty i pyszny przepis na tartę z gruszkami!
Przepis na tartę z gruszką
Składniki:
- 400 g gruszki
- 250 g mąki
- 130 g śmietany 12 %
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 50 g cukru
- 1 budyń
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki esencji migdałowej
- szczypta mielonych goździków
- płatki migdałowe
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, żółtka, esencję migdałową i cukier puder. Rozrabiamy i tworzymy kulkę, którą następnie zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty. Nakłuwamy spód ciasta widelcem. Pieczemy ciasto w 180 st. C. przez około 10 minut.
Osobno w misce mieszamy śmietanę, budyń, cukier, cukier puder, jajko, mielony imbir i goździki.
Gotową masę wylewamy na ciasto i wykładamy na nią gruszki pokrojone w plasterki. Górę ciasta posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto pieczemy 30 minut w 180 st. C. Smacznego!