Małe deserki tiramisu w pucharkach znikają zanim jeszcze zdążymy posprzątać po gotowaniu… Właśnie dlatego uwielbiam przygotowywać tiramisu w naczyniu żaroodpornym! Więcej porcji, a w dodatku każdy może nałożyć sobie tyle, na ile ma ochotę! Przygotuj naczynie żaroodporne, biszkopty, serek mascarpone i do roboty!
Przepis na tiramisu
Składniki:
- 20-30 podłużnych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 60 ml likieru
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 paczka cukru wanilinowego
- kakao
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kawę zalewamy 100 ml gorącej wody, mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. Ostudzoną kawę mieszamy z likierem.
Śmietanę ubijamy, później dodajemy do niej cukier i cukier waniliowy. Na koniec wrzucamy serek mascarpone, wciąż miksując.
Biszkopty wykładamy na całym dnie naczynia żaroodpornego. Następnie biszkopty lekko skrapiamy mieszanką kawy z likierem.
Na skropione kawą biszkopty nakładamy połowę masy serowej.
Cały proces powtarzamy, kolejno układając drugą warstwę biszkoptów, polewając je kawą i rozkładając krem.
Na sam koniec posypujemy wszystko kakaem i odkładamy do lodówki do schłodzenia.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gotowe, smacznego!