Fasolka szparagowa to warzywo cenione już od wielu tysięcy lat! Pochodzi ona z Ameryki i została przewieziona do Europy w XVI wieku. Aktualnie to znane i lubiane warzywo na całym świecie! Jako że sezon na fasolkę jeszcze trwa, ale już tylko do końca sierpnia, przygotowałam dla Was poradnik — jak poznać, że fasolka szparagowa jest młoda? Dodatkowo dziś szybkie informacje dotyczące wartości odżywczych fasolki szparagowej. No i przepis na najbardziej klasyczną potrawę z tego warzywa: fasolkę w bułce tartej!
Wartości odżywcze fasolki szparagowej
- Wspomaga układ krążenia — Liczne składniki odżywcze zawarte w fasolce: potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, magnez, ryboflawina i witamina B6 wspierają układ krążenia.
- Wzmacnia układ odpornościowy — Fasolka dostarcza nam witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy.
- Wspomaga trawienie — Ziarna zielonej fasolki są bogate w błonnik, wspomagający proces trawienia.
- Pomaga wchłaniać składniki odżywcze — Fasolka zawiera duża ilość manganu, pomagającego organizmowi wchłaniać składniki odżywcze z pożywienia.
- Działa przeciwnowotworowo — Zielona fasolka jest bogata w witaminy A, C i E. Dodatkowo zawiera silne przeciwutleniacze. Opóźniają one proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Pamiętaj!
Pomimo wszystkich zalet fasolka szparagowa powoduje wzdęcia i nie jest ona odpowiednia dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego oraz osób otyłych.
Jak rozpoznać młodą fasolkę?
Najsmaczniejsza jest młoda fasolka szparagowa. W jaki sposób w sklepie rozpoznać świeżą fasolkę?
- Kolor — Stara fasolka szparagowa traci intensywną żółtą lub zieloną barwę. Staje się znacznie bledsza. Czasem jednak kolor fasolki jest również zależny od odmiany.
- Wielkość — Starsza fasolka jest zazwyczaj znacznie dłuższa i grubsza.
- Nasiona — Nasiona pod skórką stają się bardziej widoczne.
- Czas — Młodą fasolkę w Polsce możemy kupić między majem a sierpniem!
- Próba przełamania — Kiedy przełamiesz młodą fasolkę na pół, powinna bez trudu się rozdzielić. W przypadku starszego warzywa drewniejące już łyko może pozostać złączone.
Przepis na fasolkę szparagową do obiadu
Składniki:
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 50 g masła
- 25 g bułki tartej
- 0,5 łyżka soli
- woda
Fasolkę myjemy i każdej odcinamy obydwa końce. Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wodę zagotowujemy i solimy. Teraz na małym ogniu gotujemy fasolkę kilka — kilkanaście minut.
Czas gotowania fasolki może być bardzo różny zależnie od koloru i od tego czy jest to młoda fasola. Najlepiej po kilku minutach spróbować fasolkę i sprawdzić, czy jest już dobra.
Ugotowaną fasolkę odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Bułkę tartą wraz z masłem dajemy na patelnię, podsmażamy je przez kilka minut.
Na koniec ściągamy patelnię z bułką tartą z kuchenki i wsypujemy do niej fasolkę. Całość mieszamy i gotowe!