Robiliście kiedyś babeczki na słono? Jeśli nie, to koniecznie musicie to nadrobić! Pyszne muffiny z boczkiem to bardzo smaczna i sycąca przekąska. Babeczki są doskonałe, aby wziąć je na lunch do pracy. Do zrobienia babeczek przyda Ci się nieprzywierająca forma do muffinek, którą znajdziesz w sklepie naczynia.olkusz.pl.
Przepis na muffinki z bekonem
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 100 g wędzonego boczku
- 40 g żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Cebulę i boczek drobno kroimy. Ser ścieramy na tarce. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu podsmażamy mocno boczek. Następnie ściągamy go i smażymy cebulkę.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mleko roztrzepujemy z jajkiem i olejem. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy to do mokrych składników i mieszamy.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Do powstałej masy dodajemy na końcu cebulę, bekon i ser żółty. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem i rozlewamy do formy.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Muffinki pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 20 – 25 minut.
Na górę babeczek możemy po pieczeniu położyć kilka małych kawałeczków przesmażonego boczku, doda do smaku i wyglądu potrawie.
Smacznego! 🙂