Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Emalia

Dostępność
Dostępność
Marka
Marka
Więcej
Cechy szczególne
Cechy szczególne
Więcej
Długość
Długość
Więcej
Długość ostrza
Długość ostrza
Więcej
Kolor
Kolor
Więcej
Liczba elementów w zestawie
Liczba elementów w zestawie
Więcej
Liczba garnków w zestawie
Liczba garnków w zestawie
Materiał
Materiał
Więcej
Pojemność
Pojemność
Więcej
Rodzaj noża
Rodzaj noża
Więcej
Rodzaj powłoki
Rodzaj powłoki
Więcej
Specjalne
Specjalne
Więcej
Średnica
Średnica
Więcej
Średnica dna
Średnica dna
Więcej
Styl
Styl
Więcej
Szerokość
Szerokość
Więcej
Typ kuchenki
Typ kuchenki
Więcej
Wielkość
Wielkość
Wymiar
Wymiar
Więcej
Wysokość
Wysokość
Więcej
Zastosowanie
Zastosowanie
Więcej
Dostępność
Wybierz
Dostępność
Marka
Wybierz
Marka
Więcej
Cechy szczególne
Wybierz
Cechy szczególne
Więcej
Długość
Wybierz
Długość
Więcej
Długość ostrza
Wybierz
Długość ostrza
Więcej
Kolor
Wybierz
Kolor
Więcej
Liczba elementów w zestawie
Wybierz
Liczba elementów w zestawie
Więcej
Liczba garnków w zestawie
Wybierz
Liczba garnków w zestawie
Materiał
Wybierz
Materiał
Więcej
Pojemność
Wybierz
Pojemność
Więcej
Rodzaj noża
Wybierz
Rodzaj noża
Więcej
Rodzaj powłoki
Wybierz
Rodzaj powłoki
Więcej
Specjalne
Wybierz
Specjalne
Więcej
Średnica
Wybierz
Średnica
Więcej
Średnica dna
Wybierz
Średnica dna
Więcej
Styl
Wybierz
Styl
Więcej
Szerokość
Wybierz
Szerokość
Więcej
Typ kuchenki
Wybierz
Typ kuchenki
Więcej
Wielkość
Wybierz
Wielkość
Wymiar
Wybierz
Wymiar
Więcej
Wysokość
Wybierz
Wysokość
Więcej
Zastosowanie
Wybierz
Zastosowanie
Więcej

Wyświetlanie 1–24 z 57 wyników

Emalia – garnki emaliowane

Marka naczyń emaliowanych EMALIA powstała z sentymentu do tradycyjnych naczyń emaliowanych. Jest to kolekcja naczyń w kolorach kremowych, które kojarzą się z dawnymi, prostymi garnkami emaliowanymi marki Emalia Olkusz. Jako założyciele marki wyszliśmy naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów i stworzyliśmy kolekcję garnków emaliowanych w odcieniach beży, brązów gładkich i ze zdobieniami oraz serię dużych naczyń emaliowanych do gastronomii w kolorze czarnym i brązowym. Siedziba marki EMALIA znajduje się w Olkuszu. Olkusz to kolebka dobrych gatunkowo naczyń emaliowanych. Dlaczego warto poznać naszą markę? Bo w Olkuszu znamy się na garnkach emaliowanych.  

Polskie garnki emaliowane

Garnki emaliowane polskiej produkcji to niestety przeszłość. W tym momencie na terenie polski nie ma ani jednej fabryki garnków emaliowanych. Ale warto wiedzieć, że takich fabryk jak ta z Olkusza powstało w Europie kilka. My je odnaleźliśmy i razem ze specjalistami z europejskich fabryk stworzyliśmy dla was nowe produkty, które w pełni spełniają oczekiwania miłośników tradycyjnych naczyń emaliowanych. Właśnie taka jest marka Emalia. Dzięki naszej współpracy powstały klasyczne garnki emaliowane w kolorze beżowym z białą i brązową emalią wewnątrz, garnek do rosołu z piękną kalką z kogutem oraz garnek do bigosu w dziki. Kolekcja ta uzupełniona jest o rondelki emaliowane i kubki emaliowane w takich samych kolorach. Garnki emaliowane w kolorach beż i brąz to klasyczne produkty na naszym polskim rynku.  

Jak produkowane są garnki emaliowane EMALIA?

Co warto wiedzieć, to fakt, że garnki emaliowane marki EMALIA produkowane są najbardziej tradycyjną metodą. W odróżnieniu od produkcji w olkuskiej fabryce naczyń emaliowanych – te garnki emaliowane są ręcznie. W fabryce garnków emaliowanych marki EMALIA pracuje do 200 osób, które zajmują się samym emaliowaniem. Ale zacznijmy od początku. Produkcja garnków emaliowanych zaczyna się od wytłoczenia blachy. Kształt garnka emaliowanego nadawany jest przez ogromne prasy, które wytłaczają garnki i kubki małym kawałków blachy stalowej. Po wytłoczeniu kształtu wywijane są ranty garnków i montowane uchwyty. Do tłoczenia garnków używane są różne grubości blachy – od 0,5 mm do nawet 2 mm. To od grubości blachy użytej do wytłoczenia garnka zależy waga i ciężkość garnka. Po wytłoczeniu garnek przechodzi do etapu emaliowania. Po każdym etapie emaliowania garnek przechodzi do pieca, w którym wypalana jest emalia. A czym jest sama emalia? To roztwór szkła i barwników. Każda fabryka ma swoją recepturę emalii. Emaliowanie odbywa się etapami. Po każdym etapie emalia jest suszona i wypalana w piecu w temperaturze ok. 900°C. Każdy garnek emaliowany jest początkowo emalią bazową w kolorze czarnym – stąd wiele razy na garnkach i kubkach możemy zobaczyć prześwity podstawowej emalii w formie strug ciemniej emalii lub kropek. Po nałożeniu emalii bazowej nakładana jest kolejna warstwa emalii już w docelowym kolorze – najczęściej jest to biała emalia wewnątrz, beżowa na zewnątrz i czarna na rantach. Środek i wnętrze garnków emaliowane jest poprzez zanurzenie naczynia w emalii, natomiast ranty malowane są ręczne. Kolejne warstwy emalii również wypalane są w piecu. Gotowy produkt ma wiele oznak ręcznej produkcji. Są to między innymi ślady po hakach na rantach garnków i kubków, zgrubienia emalii pod rantem (tam spływa nadmiar emalii podczas suszenia), prześwity emalii bazowej w formie smug – najczęściej widoczne na rancie naczynia. I za to je kochamy! Za to, że każdy garnek ma swoją własną historię.  

Garnki emaliowane klasyczne beżowe EMALIA

Podstawowa kolekcja marki EMALIA to garnki w kolorze beżowym. Garnki emaliowane dostępne są w rozmiarach od 14 cm do 24 cm średnicy. Do każdego garnka dostępne są pokrywy emaliowane w różnych kolorach. Kolekcja garnków uzupełniona jest o rondelki z trzonkiem, rondelki z dwoma uchami oraz kubki emaliowane. Wszystkie produkty dostępne są w dwóch wariantach kolorystycznych – jako garnki z białą emalią wewnątrz oraz z brązową emalią dla tych, którzy nie lubią, gdy emalia przebarwia się w czasie użytkowania. Garnki emaliowane dostępne są również w zestawach. Komplet garnków emaliowanych obejmuje 4 rozmiary garnka wraz z pokrywami. Taki zestaw garnków emaliowanych w zupełności wystarczy do codziennej pracy w kuchni. Uzupełnieniem kolekcji klasycznej są dwa garnki emaliowane do zadań specjalnych – garnek emaliowany do rosołu oraz garnek emaliowany do bigosu. Oba te garnki ozdobione są pięknymi kalkami zaprojektowanymi przez założycieli marki. Są to kalki, które mocno nawiązują do dawnych garnków z Olkusza. I nie ma co ukrywać, że fabryka olkuska będzie zawsze dla nas inspiracją tylko dlatego, że każdy, kto kocha emalię poszukuje tych produktów – dawnych polskich garnków emaliowanych.  

Duże garnki emaliowane Emalia XXL

Kolejną serią naczyń emaliowanych marki EMALIA to duże naczynia gastronomiczne w kolorze czarnym i brązowym. Są to wysokiej jakości garnki emaliowane wykonane z blachy 1,2 mm – są stabilne, ciężkie i solidne. Duże garnki emaliowane używane są w gastronomii, manufakturach, pasiekach czy małych browarach. Używane są również do farbowania odzieży, w laboratoriach na uniwersytetach i pewnie jeszcze w wielu innych miejscach, o których my nawet nie wiemy. A wszystko dlatego, że emalia jest całkiem neutralną, szklaną powłoką, która nie wchodzi w reakcję z żadnymi substancjami (wyjątkiem są mocne stężenia kwasów). Wśród garnków emaliowanych XXL jest garnek do zadań specjalnych. Mowa tu o garnku do powideł z pokrywą i wkładką do pasteryzacji słoików. Jest to garnek, który powinien znaleźć się w każdym domostwie, gdzie przygotowuje się powidła i przetwory. Garnek do powideł ma brązowy kolor emalii.  

Brytfanny emaliowane na indukcję i do piekarnika EMALIA

Brytfanna emaliowana to tajemnica najlepszych babcinych potraw – gołąbków, mięs czy gulaszu. Brytfanny marki Emalia zapewnią smak potraw „jak u babci” lepiej niż każde inne naczynie. Brytfanny emaliowane, tej firmy są dostępne w trzech różnych rozmiarach. Brytfanna emaliowana 6,5 l nada się doskonale na skromne przyjęcie, natomiast większe brytfanny o pojemności 8,5 l i 10,5 l będą idealne na większe spotkania. Brytfanny emaliowane owalne dzięki trwałej powłoce emaliowanej wewnątrz naczynia są bardzo praktyczne, ale też zdrowe. Idealnie gładka emalia nie dopuszcza do rozwoju bakterii i nie wytwarza szkodliwych związków ani alergenów. Co ciekawe, brytfanny firmy Emalia są stworzone w taki sposób, aby pokrywka brytfanny mogła posłużyć również jako osobna brytfanka do zapiekania na przykład warzyw.