Zamów do 18 grudnia, a Twoje zamówienie dotrze przed świętami! Darmowa dostawa od 299 zł!

Patelnia żeliwna 26 cm Maysternya głęboka

Marka: Maysternya
Indeks: 746990

96,99 

Na stanie

Paczka solidnie
zabezpieczona

Tylko oryginalne
produkty

Darmowa wysyłka
już od 299 zł

60 dni na
zwrot towaru

Żeliwna patelnia na indukcję 26 cm Maysternya głęboka

Patelnia 26 cm Maysternya – żeliwna patelnia z odkręcaną, drewnianą rączką. Patelnia ma rączkę i specjalny uchwyt, który ułatwia podniesienie pełnej, ciężkiej patelni – należy zawsze pamiętać o używaniu łapki lub ściereczki, która zabezpieczy rękę przed poparzeniem. Patelnia żeliwna nagrzewa się wolno równomiernie. Materiał ten akumuluje temperaturę, dzięki czemu smażenie odbywa się szybko i bez przypaleń. Gdy patelnia się nagrzeje, wystarczy nam mały płomień, by uzyskać optymalną temperaturę smażenia. Głęboka patelnia doskonale sprawdzi się do przygotowania dań jednogarnkowych. Wysoki rant (6,3 cm) umożliwia swobodne mieszanie składników i podbieranie z dna podpieczonych kąsków. 

Patelnia z drewnianą się rączką to bezpieczeństwo i wygoda użytkowania. Patelnię bez rączki można ułożyć na ruszcie grilla, włożyć do piekarnika. Drewno nie nagrzewa  się, jest przyjemne w dotyku i pięknie kontrastuje z ciemną misą żeliwnej patelni. Całość jest nie tylko funkcjonalna i trwała, ale także prezentuje się doskonale. 

Patelka wykonana z naturalnego żeliwa będzie nam służyć przez kilkadziesiąt lat. To wydatek, który zwróci nam się wielokrotnie. Patelnie żeliwne słyną z trwałości i wyjątkowego smaku przyrządzanych na nich dań. Żeliwo jest znane ludziom od setek lat i niezmiennie pozwala przygotowywać zdrowe i pyszne dania. 

Patelnie żeliwne działają na każdym rodzaju kuchni. To patelnie na gaz, na kuchenki elektryczne, ceramiczne. Doskonale sprawdzą się także jako patelnia na indukcję. Wstępne kalcynowanie zapewnia naturalną powłokę, pozwala na smażenie i pieczenie z mniejszą ilością tłuszczu. Patelnia żeliwna nie boi się metalowych mieszadeł, ani widelca, którym odskrobiemy zapieczone smakołyki. Jest niezwykle trwała i zapewne będzie służyć w kuchni przez kilka pokoleń. 

Marka Maysternya kultywuje produkcję naczyń żeliwnych w zgodzie z tradycją i w myśl ekologicznych trendów. Ukraina słynie z produkcji żeliwa i jest jednym z największych producentów na świecie. Produkty ukraińskich marek z powodzenie konkurują na rynkach światowych. Patelnie żeliwne Maysternya wchodzą na polski rynek oferując solidne wykonanie, tradycyjny design i nowoczesne podejście do klienta. Każdy produkt kupujecie Państwo zapakowany w ekologiczny karton. W kartonie znajduje się także mały, metalowy czyścik, który ułatwi zabiegi pielęgnacyjne nowo zakupionej patelni Maysternya. Zapakowana w ekologiczny, firmowy karton patelnia nadaje się na prezent – praktyczny, solidny i elegancki. 

Przed użyciem należy zapoznać się ze wskazówkami dotyczącymi użytkowania. 

Cechy charakterystyczne:

  • patelnia żeliwna,
  • głęboka patelnia,
  • patelnia z odkręcaną, drewnianą rączką
  • uchwyt ułatwiający podniesienie patelni, 
  • uchwyt umożliwia powieszenie patelni na mocnym haczyku,
  • trwały ekologiczny materiał, 
  • przystosowana do wysokich temperatur,
  • możliwość użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek,
  • patelnia do użytkowania w piekarniku i na otwartym ogniu (bez rączki i pokrywki)
  • marka: Maysternya

Dane techniczne:

  • średnica: 26 cm
  • długość rączki: 20 cm
  • długość całkowita: 49 cm
  • wysokość: 6,3 cm
  • waga: 2,50 kg

Zastosowanie: 

  • kuchenka gazowa
  • kuchenka elektryczna
  • kuchenka halogenowa
  • kuchenka indukcyjna
  • piekarnik (bez rączki i pokrywki)
  • zmywarka: NIE

UWAGA: przed użyciem należy przygotować patelnię do użytku zgodnie z instrukcją:

  1. Przed pierwszym użyciem naczynia żeliwne należy kalcynować (wygrzewać) na dużym ogniu przez 15-20 minut. Należy to robić aż ustanie dymienie.
  2. Patelnię następnie należy ostudzić, można to zrobić pod bieżącą wodą (ostrożnie będzie mocno pryskać i syczeć!).
  3. Następnie na osuszoną patelkę należy nasypać sól (2-3 łyżki) i podgrzewać na ogniu (mieszając) ok. 3-5 minut.
  4. Patelnię ostudzić i na koniec pokryć całą powierzchnię olejem np. słonecznikowym (zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz).
  5. Twoje naczynia kuchenne są gotowe do użycia. Po każdym użyciu żeliwne naczynia należy wytrzeć do sucha lub wysuszyć na kuchence i pokryć cienką warstwą tłuszczu. Zabieg kalcynowania można okresowo powtarzać. 

KONSERWACJA NACZYŃ ŻELIWNYCH: 

  • Nie przechowuj jedzenia w żeliwnym naczyniu kuchennym.
  • Mycie żeliwnych naczyń w zmywarce nie jest rekomendowane.
  • Nie zaleca się używania metalowych drapaków, gąbek, ostrych szczotek i mocnych detergentów. 
  • Po umyciu żeliwnego naczynia należy ostrożnie je osuszyć i pokryć cienką warstwą oleju.
  • Naczynia żeliwne powinno być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu. 
  • Żywotność naczyń żeliwnych jest nieograniczona.

Nieprawidłowe użytkowanie i przechowywanie naczyń może powodować występowanie rdzy na powierzchni naczynia. Nie jest to jednak defekt, ponieważ rdzę można usunąć za pomocą metalowej szczotki podczas mycia ciepłą wodą. Po usunięciu rdzy naczynie należy wysuszyć i nasmarować cienką warstwą oleju. 

Informacje dodatkowe

Patelnia 26 cm Maysternya – żeliwna patelnia z odkręcaną, drewnianą rączką. Patelnia ma rączkę i specjalny uchwyt, który ułatwia podniesienie pełnej, ciężkiej patelni. 

Podobne produkty

Zapytaj o produkt

Dostawa

DPD Kurier już od 16.90
InPost Paczkomat już od 11.90
ORLEN Paczka już od 9.99
DHL od 15.00
Poczta Polska 2.0 już od 15.00