Tu znajduje się nowy sklep naczynia.olkusz.pl. Jesteś w dobrym miejscu!
Wyświetlanie wszystkich wyników: 12
Forma do pieczenia babki jest niezbędna w kuchni, zwłaszcza na Wielkanoc! Na świątecznym stole prócz jaj i pasztetu, nie może zabraknąć babki wielkanocnej. Oczywiście, są inne ciasta popularne w święta: mazurki, serniki... ale czy wyobrażacie sobie święta bez puszystej, świeżutkiej babki posypanej cukrem pudrem?
Mimo że, kształt babki zdaje się być wszystkim dobrze znany i niezmienny od lat, to wbrew pozorom formy do pieczenia babki istnieją w bardzo różnych kształtach i rozmiarach i nie tak łatwo zdecydować się, czego właściwie potrzebujemy. Pierwszym, bardzo istotnym kryterium jest rozmiar babki. Mamy w naszej ofercie bardzo dużo różnych wielkości foremek o średnicy od 14cm do aż 23cm. Kolejne kryterium to forma na babkę z tuleją czy bez? To jest kwestia zupełnie indywidualna, jaka babka bardziej nam się podoba. Jeśli bardziej podoba nam się forma do babki z kominem, pozostaje jeszcze pytanie jak szeroka ma być owa tulejka. Kiedy wreszcie podejmiemy decyzję o kształcie formy na babkę, pozostaje już ostatnia kwestia: czy zdecydujemy się na zwyczajną formę do pieczenia z blachy ocynkowanej, czy może zainwestujemy w specjalną formę z warstwą nieprzywierającą typu non-stick?
Jaka jest historia słynnej babki wielkanocnej? Dawniej była wypiekana w Wielki Piątek, istniał przesąd, że ciasto opada jak tylko w pobliżu pojawi się „chłop” i stąd nazwa ciasta - „baba”. Dodatkowo, zgodnie z tradycją, nieudana babka kompromitowała gospodynię, każda więc szanująca się gospodyni chuchała i dmuchała na ciasto, aby wyszło idealne. Tymczasem wróćmy do rzeczywistości! Foremki do babki, które znajdziecie w naszym sklepie sprawią, że nasze wielkanocne baby będą jak to pisał Lucyan Siemieński:
„Podobne wieżom, baby, zadziwiające ogromem, a jeszcze więcej lekkością, taka baba to prawdziwy Meisterstück dobrej gospodyni; ciasto jej śnieżne, lekkie, puchowe, wywołuje pochwały mężczyzn, zazdrość obudza w sąsiadkach, które albo nie znały tajemnicy pieczenia, albo żałowały zachodu i pilności i rumienią się widokiem swoich bab z zakalcem”.
Aż ślinka cieknie na myśl o tych pysznych wypiekach, prawda?
Obsługa klienta
Pytania i odpowiedzi
Zwroty i reklamacje
Formy płatności i dostawy
Projekt i wykonanie: Webmi