Statystyczny Polak zjada około 60 kg chleba rocznie. Chleb jest nieodzownym elementem naszej diety. Wypieka się go z mąki pszennej, żytnej lub mieszanki obu tych mąk. Oprócz tego używa się drożdży albo zakwasu, wody, soli kuchennej i różnych dodatków. Wartość odżywcza chleba zależy od rodzaju z mąki z jakiej został zrobiony. Za najzdrowszy uważa się chleb robiony na zakwasie. Obecnie chleb uważa się za tuczący i niezdrowy co nie do końca jest prawdą. Jak każdy rodzaj pokarmu należy go spożywać z umiarem. Kupując chleb koniecznie czytajmy etykiety z informacją o składzie. Często nie mamy świadomości ,że nasz ulubiony chleb może zawierać takie dodatki takie jak E471, E472, E300, E262, E200, E412, ekstrakt słodowy lub mąka sojowa. Poniżej przedstawiamy najważniejsze różnice między chlebem prawdziwym a „oszukanym”.
Jaki będzie dobry chleb?
Prawdziwe pieczywo |
Oszukane pieczywo |
Ciężkie, szczególnie razowe Twarda skórka, która pęka w charakterystyczny kształt rombów Zwarty środek bez większych dziur Chleb robi się po czasie twardy, nie pleśnieje |
Lekkie, nadmuchane Gładka, cienka skórka Luźny środek z dużymi dziurami
|
Warto też samemu upiec domowy chleb. Wtedy mamy pełną świadomość jego składu. Zapach roznoszący się w całym domu, radość najbliższych są warte tego wysiłku. Na rynku nie brakuje gotowych mieszanek do wypieku, maszyn, które jednocześnie mieszają składniki i wypiekają lub blach do chleba. Na początek najlepiej zacząć od prostego przepisu bez dodatków. Ciepły gorący bochenek chleba, chrupiąca skórka…Warto upiec więcej bo zniknie szybko.
Największym błędem jaki popełniamy jest przechowywanie chleba w plastikowej torebce. Każdy rodzaj chleba zachowuje świeżość przez inny okres czasu. Najbardziej trwały jest chleb z mąki żytniej, upieczony na zakwasie. Przechowywany w odpowiednich warunkach zachowa smak do 10 dni. Najszybciej wysycha chleb pszenny, drożdżowy. Chleb powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu. Pojemniki do przechowywania chleba dzięki swoim właściwościom tak długo oddają wilgoć z chleba aż jest taka sama , na zewnątrz i wewnątrz. Tym sposobem chronimy chleb przed nadmiernym wysuszeniem czy spleśnieniem, ciesząc się jego smakiem jak najdłużej.
Na rynku jest mnóstwo chlebaków i pojemników do przechowywania chleba. Chlebaki to jedne z podstawowych pojemników znajdujących się w naszej kuchni. Wybór chlebaków na rynku jest duży.
Jaki chlebak wybrać do pieczywa?
Dzisiaj proponujemy chlebak stalowy. Chlebak stalowy to wysokiej jakości produkt, wykonany ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna jako surowiec powszechnie wykorzystywany w produkcji produktów gospodarstwa domowego, jest higieniczna i zapobiega absorbowaniu zapachów. Pamiętajmy, że świeże pieczywo to radość i zadowolenie naszych bliskich. Nikt nie lubi zeschniętego lub pokrytego pleśnią pieczywa. Stalowa klapa szczelnie zamyka chlebak i tym samym chroni pieczywo przed zeschnięciem. Uchwyt chlebaka przypominający rączkę walizki lub kufra w srebrnym kolorze dodaje dodatkowego klimatu chlebakowi. Chlebak ze stali nierdzewnej jest rozwiązaniem pasującym do wystroju większości kuchni.
1. Stalowy chlebak czarny Greno - 65,90 zł 2. Stalowy chlebak biały Monaco - 83,90 zł
Przechowywanie chleba w chlebaku. Czy można inaczej?
Chlebaki to bardzo tradycyjna forma przechowywania i najlepsza, ale dobrym pomysłem na przechowywanie chleba jest także woreczek wykonany z lnu, na którym można dodatkowo wyhaftować ulubiony wzór. Woreczek taki będzie także ozdobą w kuchni lub doskonałym prezentem dla bliskiej osoby. Woreczek jest dobrym rozwiązaniem w małej kuchni gdzie nie ma miejsca na chlebak. Podsumowując, dbajmy o nasz chleb powszedni oraz o zdrowie najbliższych przechowując go właściwie.