Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Czerwone, soczyste, słodkie – w końcu są! Czekaliśmy na nie cały rok. Truskawki mają przecież smak lata i pachną słońcem, a do tego są wyjątkowe zdrowe! Sprawdź. dlaczego nie tylko warto, ale trzeba jeść truskawki.

Truskawki to bogactwo witaminy C

Jeśli zdarzają Ci się infekcję, czujesz się osłabiony i narzekasz na brak odporności, odłóż wszelkie suplementy diety i wybierz miseczkę świeżych truskawek! Już zaledwie kilka sztuk tych pysznych owoców uzupełnia dzienną dawkę witaminy C. Pewnie nie zdawałeś sobie sprawy, że truskawki mają więcej witaminy C niż cytrusy!

Truskawki dbają o Twoje kości

Za prawidłowy rozwój kości odpowiadają między innymi mangan i potas. Oba składniki znajdziemy właśnie w truskawkach. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby owoce te znalazły się w diecie dziecka. Pediatrzy zalecają jedzenie truskawek już od 10 miesiąca życia (o ile nie występuje alergia). Ponadto regularne spożywanie truskawek chroni nas przed osteoporozą.

Truskawki wzmacniają włosy

Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B, truskawki wzmacniają włosy, chroniąc je przed nadmiernym wypadaniem. Dodatkowo dzięki licznym składnikom mineralnym, skóra głowy jest chroniona przed łupieżem!

Truskawki dbają o Twoje serce

Dzięki przeciwutleniaczom – flawonoidom, truskawki mają działanie wzmacniające układ krwionośny. Ograniczają działanie złego cholesterolu oraz chronią przed miażdżycą.

Truskawki to źródło błonnika

Wystarczy regularnie zjadać miseczkę truskawek, by oczyścić swój organizm z toksyn i usprawnić pracę jelit. Ponadto błonnik zawarty w truskawkach ogranicza wchłanianie tłuszczów.

Truskawki są idealne dla cukrzyków

Ostatnie badania dowiodły, że regularne zjadanie co najmniej garści truskawek, pomaga zapobiegać powikłaniom występującym przy cukrzycy, m.in. stopie cukrzycowej.

Truskawki wspomagają odchudzanie

Truskawki to jedne z najmniej kalorycznych owoców. 100 g truskawek to tylko ok. 28 kcal. Zawarty w nich błonnik daje uczucie sytości, witaminy zaś przyspieszają metabolizm.

Truskawki korzystne dla kobiety w ciąży

Dzięki zawartości kwasu foliowego, truskawki korzystnie wpływają na płód, chroniąc go przed uszkodzeniami układu nerwowego.

Truskawki dbają o cerę

Przeciwutleniacze zawarte w truskawkach skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, które namnażają się w wyniku choćby promieniowania słonecznego. Jedząc truskawki, chronimy swoją skórę przed nadmiernym uszkadzaniem komórek.

Biorąc pod uwagę, że truskawki w Polsce dostępne są jedynie przez kilka tygodni, nie traćmy czasu i czym prędzej kupmy (lub jeszcze lepiej sami zerwijmy) te pyszne i zdrowe owoce!

Przepis na sałatkę z truskawkami i Ricottą

Słodko, orzeźwiająco i pysznie, tak mogłabym w trzech słowach określić tę sałatkę!

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • 130 g sera ricotta (zamiennie może być zwykły twaróg)
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • parę garści roszponki

Roszponkę należy umyć dokładnie i wsypać do miski. Następnie myjemy truskawki i pokroimy w ćwiartki, gdy są gotowe, posypujemy nimi roszponkę. Łyżeczką wykładamy na górę ser.

W osobnej miseczce należy zmieszać miód, oliwę, sok z cytryny i imbir, warto przyprawić miksturę nieco solą i pieprzem do smaku. Gotowym Winegretem polewamy sałatkę. Na koniec posypujemy wszystko płatkami migdałowymi podsmażonymi wcześniej lekko na suchej patelni.