Jak co roku internet jest zalewany różnymi przepisami na zupy dyniowe, kremy i inne dania w kolorze pomarańczowym. Ale wiadomo przecież, że kuchnia sezonowa sprawdza się najlepiej jeśli chodzi o wartość odżywczą i smak, jakiego poszukujemy w danym okresie. Jak dowiedziałam się, że spodziewamy się gości na obiad pierwsze co wpadłam na przygotowanie kremu z dyni. Takie zupy są bardzo proste i z dodatkiem odpowiednich przypraw smakują wyśmienicie. Przyprawy jakie lubi dynia to przede wszystkim kurkuma i imbir. Zupa jest wtedy rozgrzewająca i pełna aromatu.
Przygotowanie kremu dyniowego jest bardzo proste. Na obiad dla 6 osób wystarczy jeden dobry garnek emaliowany o pojemności 4 l. Ja użyłam pięknego garnka ze zdobieniem Lawenda marki Belis. Urzekła mnie jego wysoka jakość i idealne wykończenie. Pewnie wiele osób odradza podsmażania cebuli i czosnku w garnku emaliowanym przed gotowaniem, ale ja postanowiłam zaryzykować. I muszę wam powiedzieć, że jestem pod ogromnym wrażeniem. Cebula, dynia i ziemniaki podsmażana na maśle nie przypaliły się. Do wszystkiego dodałam kurkumy, a po gotowaniu nie było śladu na garnku.
Składniki na krem z dyni / porcja na ok. 6 osób
- 1 kg dyni (waga po obraniu)
- 300 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka mleka do miksowania
- śmietanka 30% i rozdrobnione suszone pomidory do podania
Przygotowanie kremu z dyni w garnku emaliowanym.
Na początek przygotuj wszystkie warzywa. Do tego niezbędne będą deska do warzyw, nóż szefa kuchni, obieraczka oraz nożyk do jarzyn. Przygotowałam sobie jeszcze miski emaliowane na każdy rodzaj składników. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę i włóż do miski emaliowanej. Dynie pokrój na małe kawałki, usuń miąższ i dopiero ją obierz. Ja obierałam dynię podobnie jak usuwa się skórkę z melona. Pokroiłam ją w paski i osobno każdy obierałam. Obraną dynie pokrój w kosteczkę i włóż do miski. Następnie obierz cebulę i czosnek i również pokrój je w kostkę. W garnku emaliowanym rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek i chwilę podsmaż, aż cebula zrobi się przeźroczysta. Dodaj pokrojoną dynię i ziemniaki. Po 5 minutach podsmażania dodaj kurkumę. Podsmaż jeszcze chwilę, dobrze wymieszaj i zalec wszystko bulionem warzywnym. Gotuj 10 minut aż wszystkie warzywa zmiękną i dodaj pomidory z puszki. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj blenderem. Do miksowania dodaj szklankę mleka, aby miała ładniejszy kolor. Podawaj w miseczkach z odrobiną śmietanki 30% i suszonych pomidorów. Możesz również posypać papryką w proszku lub zieloną pietruszką. Smacznego !