Zdrowa, smaczna i wegetariańska pasta z awokado, to coś naprawdę pysznego! Niemalże jedyne czego potrzebujesz to kilka jajek i dojrzałe awokado. Do tego przyprawy, zioła i gotowe! Taka pasta doskonale smakuje podana na bagietce, a jeśli chcesz zaszaleć możesz dodać na górę starty lub pokrojony w drobniutką kostkę ser żółty. Można również spróbować urozmaicić danie, dodając na górę kanapek mozzarellę i plasterki pomidorków koktajlowych.
Przepis na pastę jajeczną z awokado
Składniki:
- 2 jajka
- 1 awokado
- 0,25 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo w małym rondelku i odkładamy do przestygnięcia, a następnie obieramy. Awokado obieramy i pozbywamy się ze środka pestki.
Tak przygotowane jajka i awokado wrzucamy do blendera, dodajemy sok z cytryny (uwaga na pestki), oliwę z oliwek i mieszamy.
Gotową pastę przekładamy do miski i doprawiamy do smaku dokładnie mieszając.
Smacznego!