Powoli na krzaczkach zaczynają pojawiać się słodziutkie jagody. Według ludowych przekonań sezon na jagody można uznać za rozpoczęty po św. Janie, czyli od 24 czerwca. A więc to już lada moment! Przy okazji wszystkim Janom życzę wszystkiego najlepszego!
Przepis na pierogi z jagodami
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,5 kg jagody
- 250 ml wody
- 50 g masła
- 40 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy jajko i ostudzone masło. Na koniec wlewamy wodę i dorzucamy szczyptę soli.
Całość mieszamy i zagniatamy do jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.
Jagody mieszamy w miseczce z cukrem.
Ciasto rozdzielamy na 3-4 części i rozwałkowujemy cienko, podsypując mąką.
Z ciasta wycinamy koła, do każdego wkładamy po łyżeczce jagód i zaklejamy brzegi, najlepiej radzi sobie z tym widelec, ale można też palcami.
Gotowe pierożki odkładamy na stolnicę oprószona mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie schły.
Gdy wszystkie pierogi są gotowe, wrzucamy je porcjami do gotującej się i osolonej wody. Na raz do dużego garnka zmieści się około 15 – 20 pierogów. Najlepiej podzielić cała porcję na 3 mniejsze.
Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, pierogi powinny gotować się około 4 minut.
I gotowe! Pierogi można podawać ze śmietaną