W sklepie naczynia.olkusz.pl dostępny jest szeroki asortyment różnorodnych naczyń emaliowanych! Garnki, brytfanny, kubki… i wiele więcej! Dzisiaj porozmawiamy o różnych rodzajach i pojemnościach naczyń emaliowanych. Jakie naczynia, do czego używać? Które warto kupić?
Kubki emaliowane — od małego do dużego
Kubeczki emaliowane możemy spotkać w zaskakująco różnych rozmiarach! Małe kubki zaczynają się już od 250 ml. Takie naczynka sprawdzą się do picia czy podawania przekąsek małym dzieciom. Kubki o pojemności 500 ml już natomiast mogą się sprawdzić do roztopienia masła na kuchence lub roztopienia czekolady na ciasto.
To jednak wciąż nie największe kubki! Kubki emaliowane mogą mieć również 1, a nawet 2 litry pojemności! W takich naczyniach możemy odgrzać porcję jedzenia, przyrządzić sos do obiadu lub zrobić budyń dla całej rodziny. Takie kubki to dobry wybór na biwak, są poręczniejsze od garnków, a można w nich również gotować bez obaw.
Garnki emaliowane do domowej kuchni i gastronomii
Najmniejsze garnki emaliowane zaczynają się od pojemności już 1,2 l to malutkie garnuszki, w których możemy odgrzać niewielkie ilości jedzenia lub ugotować jajka na sałatkę. Następnie najczęściej spotykane są garnki 1,5 l, 2 l, 2,5 l, 3 l, 3,5 l, 4,5 l, 5,5 l, 6 l i 7 l. Na tym kończą się naczynia, które zwykle używane są w domach. Taki wybór naczyń jakie ogromne możliwości kucharskie, możemy przygotować malutką porcję jedzenia dla jednej osoby, jak i wyżywić liczną rodzinę.
Garnki emaliowane dostępne są również w sklepach w większych rozmiarach: 8 l, 10 l, 11 l, 12 l, 20 l, 30 l i 40 l. Takie garnki to najczęściej naczynia wykorzystywane w gastronomii: w restauracjach i na stołówkach. Do użytku domowego sprawdzą się również do przygotowania dużej ilości bigosu lub pasteryzowania słoików.
Wśród garnków emaliowanych warto wyróżnić jeszcze rondelki. Te oscylują w granicach 1 – 2 l pojemności i są dobrą alternatywą dla garnka, kiedy potrzebujemy na szybko odgrzać niewielką ilość jedzenia. Rondelki posiadają pojedynczy długi trzonek lub podobnie jak garnki dwoje uszu, są jednak zwykle od nich niższe.
Brytfanny i inne formy do pieczenia emaliowane
Brytfanny emaliowane znane niegdyś bardziej jako gęsiarki są używane do przyrządzania pieczeni, zapiekanek i innych dań w piekarniku. Są to najczęściej podłużne naczynia o długości 25 – 35 cm. Brytfanny zwykle posiadają również emaliowane pokrywki.
Ciekawym rozwiązaniem do przyrządzania deserów są małe emaliowane kokilki, w których możemy zrobić czekoladowe i owocowe desery, a także niewielkie słone przekąski na ciepło.
Do przyrządzania ciast i tart w sklepach możemy znaleźć również emaliowane formy do pieczenia okrągłe od 24 cm do 32 cm i prostokątne o długości 30 – 35 cm.
Czajniki i imbryki emaliowane
Czajniki emaliowane zdobywają coraz większą popularność! Mają one najczęściej pojemność od 1,9 do 2,5 l. Marka Emajlo stworzyła również malutkie emaliowane imbryczki o pojemności 1 l w różnych wariantach kolorystycznych.
Dodatkowo do przyrządzania i podawania chłodnych napojów w sklepach znajdziemy dzbanki emaliowane. Mają one zwykle pojemność 2,5 l i są doskonałe do podawania napoju na stół, ale również jako wazon na kwiaty.