Własnoręczne przygotowanie wyjątkowych ciasteczek w kształcie serca to wyjątkowo słodki prezent walentynkowy. A może zrobicie je wspólnie ze swoją drugą połówką? Niezależnie od tego, co wybierzesz, na pewno przyda Ci się dobry przepis na ciasteczka walentynkowe. Znajdziesz go poniżej!
Ciasteczka walentynkowe serduszka – prosty przepis
Kruche maślane ciasteczka w kształcie serc to idealny dodatek do walentynkowej kawy czy herbaty. Co najważniejsze, są bardzo proste w wykonaniu. Potrzebujemy jedynie paru podstawowych produktów i oczywiście foremek w kształcie serc.
Składniki:
- 150 g masła;
- 100 g drobnego cukru do wypieków;
- 300 g mąki pszennej;
- szczypta soli;
- 1 jajko
UWAGA: można upiec także kakaową wersję tych ciasteczek. Wystarczy 50 g mąki zamienić na 50 g kakao.
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Zimne masło zagnieć z cukrem, mąką i solą, pod koniec dodając jajko. Możesz użyć w tym celu malaksera.
- Ciasto formuj w kulę, spłaszcz rozwałkowuj, podsypując mąką.
- Następnie wytnij je w kształt serduszek i ułóż ciastka na blasze (najlepiej sprawdzi się blacha otwarta) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 15 minut, w zależności od wielkości wypieków.
Ostudzone ciastka można udekorować lukrem, roztopioną czekoladą, ozdobić kolorową posypką albo przełożyć ulubionym dżemem.
Ciastka serduszka z marmoladą
Walentynkowe ciasteczka z marmoladą to kolejna propozycja romantycznych wypieków, które podbiją niejedno serce. Również kruche, ze słodkim wnętrzem – do ich wykonania przydadzą się wykrawaczki do ciastek serduszka w różnych rozmiarach.
Składniki:
- 250g mąki pszennej;
- 100g cukru;
- szczypta soli;
- łyżeczka aromatu waniliowego;
- marmolada lub konfitura O GĘSTEJ KONSYSTENCJI;
- 125g masła;
- 1 jajko;
- sok z połowy cytryny;
- cukier puder do posypania ciasteczek;
Wykonanie:
- Do miski wrzuć bardzo miękkie masło. Dodaj cukier i wszystko dokładnie ucieraj, do połączenia składników.
- Wbij jajko, dodaj łyżeczkę aromatu waniliowego oraz szczyptę soli i dalej ucieraj.
- Wlej sok z cytryny i stopniowo dosypuj mąkę. Na tym etapie ciasto wyrabiaj już ręcznie.
- Gotową kulę ciasta umieść w folii spożywczej/woreczku foliowym i włóż do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 190°C.
- Ciasto podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na oprószonym mąką blacie – na grubość ok 3mm.
- Wycinaj serduszka. Pamiętaj, że muszą być do pary, żeby móc je zlepiać ze sobą.
- W jednej połowie ciasteczek wytnij mniejsze kształty – najlepiej mniejsze serca.
- Przenieś ciastka na blaszki wyłożone papierem do pieczenia;
- Piecz 12 – 15 minut – do lekkiego zrumienienia.
Przekładanie marmoladą:
- Gdy przestygną, wszystkie ciastka z wyciętymi w środku wzorami przenieś na jedną blaszkę i obficie posyp cukrem pudrem.
- Ciasteczka bez wycięć smaruj warstwą gęstej marmolady lub konfitury – nie przesadź z ilością, żeby nadzienie nie wypłynęło.
- Na wierzchu ułóż upudrowane ciasteczka i lekko dociśnij, aby je skleić.
Ciasteczka walentynkowe z ciasta francuskiego
Najprostszy przepis na ciastka walentynkowe? Serduszka z ciasta francuskiego to idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, które wątpią w swoje talenty cukiernicze. Szybkie, proste, pyszne!
Składniki:
- Gotowe ciasto francuskie;
- Mąka (do podsypania ciasta);
- Dowolne dodatki – np. dżem malinowy, truskawki, nutella, gęsty budyń, borówki;
- 1 Jajko (do posmarowania ciasta);
- Cukier puder do posypania ciastek;
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200°C;
- Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż na nią ciasto francuskie – powinno mieć temperaturę pokojową.
- Z ciasta wytnij duże serca i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na środek każdego serca nałóż wybrane dodatki. Pamiętaj o tym, aby pozostawić wolne brzegi!
- Brzegi ciasteczek posmaruj rozkłóconym jajkiem;
- Piecz około 15-17 minut.
- Przestudzone ciasteczka oprósz cukrem pudrem.
A Ty, które ciasteczka walentynkowe w kształcie serc przygotujesz na Święto Zakochanych?