Wielkanoc to czas, w którym stoły uginają się od różnorodnych potraw, a jednym z najpopularniejszych dań są jajka faszerowane. Ta tradycyjna przekąska nie tylko cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją prostotę i smakowitość, ale także stanowi kreatywne pole do eksperymentowania z różnymi dodatkami. W tym artykule przyjrzymy się trzem oryginalnym pomysłom na jajka faszerowane, które skutecznie wzbogacą Twoje świąteczne menu!
Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem
Jajka faszerowane na Wielkanoc to już prawdziwa klasyka. Co najważniejsze, można przyrządzić je na wiele sposobów. Jednym z takich pomysłów na pyszną wariację są jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem. Ta kombinacja smakowa łączy delikatność jajek, intensywność szynki i świeżość szczypiorku. Co więcej, taki farsz jest bardzo prosty do wykonania.
Składniki:
4 jajka
100 g szynki
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżka szczypiorku
opcjonalnie 1 rzodkiewka
Wystarczy połączyć majonez, musztardę drobno posiekaną szynkę z kawałkami zielonego szczypiorku i ewentualnie rzodkiewki. Następnie dodajemy do mieszanki ugotowane, rozdrobnione żółtka jajek. Farszem wypełniamy połówki białek i dekorujemy np. szczypiorkiem lub bazylią.
Z łososiem i awokado – jajka na Święta Wielkanocne
Propozycja dla fanów nieco mniej tradycyjnych połączeń, jajka z awokado i łososiem będą niezwykle trafioną propozycją. Na pewno doceni je każdy smakosz!
Składniki:
6 jajek
150 g łososia wędzonego w plastrach
1 sztuka awokado
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soku z limonki
Koper świeży do dekoracji
Z awokado wyjmij pestkę, a miąższ przełóż do zgniecionych, ugotowanych żółtek, skrapiając całość sokiem z limonki. Następnie dodajesz do mikstury posiekaną dymkę i majonez. Dopraw do smaku solą, pieprzem i utrzyj widelcem na gładką pastę. W następnej kolejności gotowym farszem wypełnij połówki białek, a na wierzchu ułóż paseczki pokrojonego wędzonego łososia. Udekoruj koperkiem i np. cząstkami limonki.
Wiosenne jajka faszerowane
Propozycja pełna warzyw, lekka i orzeźwiająca – na pewno posmakuje każdemu.
Składniki:
4 jajka
6 rzodkiewek
1 ogórek gruntowy
łyżka majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sól i pieprz do smaku
Ugotowane żółtka połącz z majonezem i pokrojonymi drobno warzywami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj farsz i nadziej nimi połówki białek, a następnie posyp szczypiorkiem dla dekoracji.
Sprawdź też: Ile przed świętami zasiać rzeżuchę?