Zastanawiasz się, z czym jeść hummus? Międzynarodowy dzień Hummusu obchodzimy 13 maja – a więc jest on tuż za rogiem! To doskonała okazja, aby cieszyć się tą popularną pastą z ciecierzycy, która podbiła cały świat. Hummus może być podawany na wiele sposobów – od tradycyjnego smarowania na chlebie, jako dodatek do makaronów, do sałatek czy nawet jako dip do warzyw. Chcesz uczcić Międzynarodowy dzień hummusu? Zobacz, z czym warto go jeść!
Z czym najlepiej smakuje hummus?
Z czym jeść hummus, aby w pełni docenić jego smak? Przede wszystkim świetnie komponuje się z różnymi produktami, oferując przy tym wiele smakowych doznań. Możesz go podawać w miseczkach i salaterkach z chrupiącymi warzywami, takimi jak marchewka, seler, papryka, ogórek czy nawet burak. Możesz także wypróbować go z kawałkami chleba pita, nachosami, czipsami z tortilli, krakersami lub z preclami. W ten sposób stworzysz zdrową, ale też bardzo smakowitą przekąskę, którą możesz zaserwować nawet na domowej imprezie. Umieść hummus w eleganckiej miseczce i ozdób go liśćmi kolendry lub pietruszki. Jeśli preferujesz proste i tradycyjne rozwiązania, po prostu rozsmaruj hummus na kromce dobrego chleba (warto przez chwilę tostować go na suchej patelni, aby nabrał chrupkości) i polej go delikatnie odrobiną oliwy z oliwek i posiekanymi ziołami. Możesz także wykorzystać pastę jako smarowidło i bazę do kanapek pełnych warzyw.
Z czym jeść hummus? Przepisy z hummusem
Pasta z ciecierzycy może także stanowić wyjątkowy dodatek do bardziej złożonych dań. Możesz wykorzystać hummus jako smakowitą bazę do tortilli, nadając im wyjątkowy aromat i orientalny smak. Jeśli poszukujesz nietypowych pomysłów, spróbuj dodać hummus do wytrawnych naleśników lub nawet jako farsz pierogów. Dodatkowo, hummus o delikatniejszej konsystencji doskonale współgra z makaronem. Podgrzany, tworzy delikatny, kremowy sos, który pasuje zarówno do mięsa, jak i np. do tofu. To jednak nie wszystko. Połączenie hummusu z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, oliwkami lub fetą to prawdziwy strzał w dziesiątkę – taka sałatka z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. A co powiesz na połączenie hummusu z kurczakiem i rukolą? Międzynarodowy Dzień Hummusu stanowi idealny pretekst do tego, aby poeksperymentować z pastą z ciecierzycy w swojej kuchni.
A może na Międzynarodowy Dzień Hummusu przygotujesz pastę samodzielnie? Prosty przepis na hummus znajdziesz TUTAJ. Potrzebujesz tylko kilku prostych produktów i blendera! Gotowy hummus przechowuj w pojemnikach na żywność.