Mamy dziś dzień bitej śmietany, chcąc świętować postanowiłam przyrządzić danie, którego bez bitej śmietany nie potrafię sobie wyobrazić! Gofry!
Przepis na gofry
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 80 g oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka cukru
- szczypta soli
Na sam początek rozdzielamy białka od żółtek. Do żółtek dolewamy mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy mikserem.
W osobnej misce ubijamy białka z solą, po kilku minutach dodajemy cukru i miksujemy jeszcze około 2 minut.
Dwie masy ostrożnie łączymy ze sobą, bardzo delikatnie mieszając.
Teraz wystarczy już tylko upiec gofry w gofrownicy i przygotować bitą śmietanę.
Smacznego! 🙂