Powoli budzimy się już ze snu zimowego i zaczynamy myśleć o wiośnie, a co za tym idzie także o zbliżającej się Wielkanocy. Do owego święta pozostał nam jeszcze niecały miesiąc, jednak już teraz coraz więcej osób zaczyna się zastanawiać i planować, co przygotować na święta i jak je spędzić. Bardzo częstym pytaniem, jakie pojawia się w naszych głowach przed Wielkanocą jest właśnie to, które znajduje się w tytule: „Ile przed świętami zasiać rzeżuchę?”. Zastanawiamy się również gdzie i jak najlepiej zasiać owe kiełki, no i kiedy już wyrosną, co z nimi zrobić? Właśnie dlatego zebrałam tutaj odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania na temat rzeżuchy.
Jak zasiać rzeżuchę?
Sianie rzeżuchy jest bardzo proste i w przeciwieństwie do większości roślin, nie wymaga nawet brudzenia rąk w ziemi. Pierwszym krokiem jest oczywiście zakupienie nasion, które w okresie przed wielkanocnym kupimy niemal wszędzie. W supermarketach, sklepach ogrodniczych i spożywczych. Kolejna jest decyzja, gdzie zasiać rzeżuchę? Dobrze, żeby naczynia które wybierzemy były raczej płaskie, mogą to być talerze lub niezbyt głębokie miski. Kolejnym krokiem jest wyłożenie naczynia dużą ilością waty i polanie jej wodą tak, aby była porządnie nawilżona. Woda nie powinna stać w naczyniu. Ostatnim krokiem jest zasianie nasionek. Rzeżuchę należy siać dość gęsto, postarajmy się jednak, aby nasionka nie leżały na sobie. Teraz pozostaje nam tylko podlewać naszą rzeżuchę regularnie, każdego dnia. Najlepiej robić to za pomocą spryskiwacza, unikniemy w ten sposób przemieszczania się nasionek i wlania zbyt dużej ilości wody. Warto wspomnieć w tym miejscu także o warunkach, jakie są najlepsze dla kiełkującej rzeżuchy. Naczynie z rzeżuchą powinno stać w jasnym i ciepłym miejscu i pomieszczeniu z temperaturą minimum 20 st. C.
Ile rośnie rzeżucha?
Rzeżucha rośnie stosunkowo szybko. Już po pierwszym dniu jej nasiona zaczynają pęcznieć, a po 2 dniach, pojawiają się małe kiełki. Ładna, wyrośnięta rzeżucha będzie gotowa już około 5-6 dni po jej rozsianiu.
Właściwości rzeżuchy
Na Wielkanoc większość z nas sadzi rzeżuchę dla ozdoby, ale nie wszyscy wiedzą, że to cenne źródło witaminy C i mikroelementów potrzebnych w naszym organizmie. Rzeżucha dostarcza także do naszego układu pokarmowego witaminy A, witaminy B, witaminy PP i witaminy K. To także bogactwo soli mineralnych, żelaza i magnezu. Prócz właściwości odżywczych rzeżuchy jej piękno jest także w tym, że hodujemy ją sami bez żadnych nawozów czy innych szkodliwych substancji.
Z czym jeść rzeżuchę?
Kiedy kiełki osiągają wysokość około 5 cm można je ściąć i wykorzystać w kuchni. Warto pamiętać, że kiełki można przechowywać w lodówce bez korzeni, do 24 godzin. W jaki sposób możemy wykorzystać rzeżuchę? Kiełki rzeżuchy mają bardzo wyrazisty, ostry smak. Dlatego też, fantastycznie uzupełniają na kanapce smak delikatnego twarożka i soczystego pomidora. Wielu lubi także smak świeżego chleba z masłem i kiełkami. Można też oczywiście eksperymentować, dodać kiełki do sałatek lub farszu. Rzeżucha daje szerokie pole do popisu w kuchni!