Jeśli kiedyś masz kupić garnek do szparagów, to właśnie teraz! Rozpoczął się już sezon na szparagi, który potrwa ledwie kilka tygodni, mniej więcej do połowy czerwca. Jeśli teraz zdecydujesz się na zakup tego garnka, to gwarantuję Ci, że przez cały maj będziesz mieć mnóstwo pomysłów na obiady z wykorzystaniem szparagów! Sałatka ze szparagów, tarta ze szparagami, krem szparagowy, spaghetti ze szparagami, stir fry ze szparagów lub szparagi z sosem… To ledwie kilka z wielu pomysłów na to niesamowite warzywo!
Czy garnek do szparagów jest niezbędny?
Nie, ale wiele nam ułatwi! Standardowy garnek będzie prawdopodobnie zbyt niski, aby ugotować w nim szparagi, a gdy weźmiemy wielki gar, w którym warzywa owe będą leżeć poziomo, to znowu całe warzywo będzie zanurzone w wodzie, co jest błędem. Główki szparagów powinny lekko wystawać nad poziom wody tak, aby gotowały się na parze. Garnki do szparagów mają też zwykle specjalne sitko, przy pomocy którego możemy wygodnie wyciągnąć warzywa z garnka. Szparagi to nie jedyne produkty, jakie można ugotować w tym naczyniu. To też doskonały sposób na ugotowanie całego spaghetti bez łamania makaronu. W garnki możemy też poza sezonem szparagów gotować inne warzywa, wygodne sitko pomoże nam je odcedzać.
Jak sprawdzić, czy szparagi są świeże?
Świeżość szparagów można rozpoznać po kilku rzeczach. Końcówki szparagów powinny być wilgotne, a główki zamknięte i jasne. Cała powierzchnia szparagów powinna być gładka i połyskująca, a pocieranie ich o siebie powinno wytwarzać charakterystyczne odgłosy skrzypienia. Jeżeli wciąż nie mamy pewności, czy warzywo jest świeże, możemy zdecydować się na test ostateczny i przełamać jednego szparaga na pół. Świeże warzywo złamie się bez problemu i wypłynie z niego miąższ.
Jak gotować szparagi?
- Od szparagów odkrój łykowate końcówki.
- Szparagi umieść w garnku główkami do góry i zalej wodą. Główki powinny wystawać nad poziomem wody.
- Wodę należy osolić i dodać szczyptę cukru.
- Świeże szparagi wystarczy gotować około 5 minut. Ważne, aby ich nie rozgotować, ponieważ wtedy stracą swój wyjątkowy smak i atrakcyjny wygląd.
- Szparagi warto podawać gorące, są wtedy najsmaczniejsze!
Jak mrozić szparagi?
Chcesz nacieszyć się szparagami na dłużej? To możliwe! Szparagi należy przed mrożeniem dokładnie umyć i odkroić końcówki, jakbyśmy przygotowywali je do zjedzenia. Najważniejsze przy mrożeniu szparagów jest ich dokładne osuszenie, dlatego po umyciu należy je wysuszyć ręcznikiem papierowym, a prócz tego dodatkowo pozostawić na kilka godzin do odparowania resztek wody. Kolejnym krokiem jest włożenie szparagów do woreczka i szczelne zamknięcie z jak najmniejszą ilością powietrza w środku. Teraz warto jeszcze na parę godzin włożyć szparagi do lodówki, aby się schłodziły i ostatnim krokiem jest zamrażalnik! Tak zamrożone szparagi możemy wyjmować i zajadać przez cały rok!