Jutro, czyli 18 maja odbędzie się Światowy Dzień Pieczenia. Z tej okazji każdy z nas może pozwolić sobie na mały cheat day, czyli przerwę od wszelkich diet i dzień pozwalania sobie na wszelkie żywieniowe kaprysy. Ja uwielbiam czekoladowe muffiny i to właśnie je postanowiłam przygotować na jutrzejszy dzień! A co Wy zamierzacie upichcić z okazji Światowego Dnia Pieczenia?
Przepis na czekoladowe muffiny
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g cukru
- 180 ml mleka
- 150 g masła
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło roztapiamy i studzimy. Jajka wraz z mlekiem miksujemy. Gorzką i mleczną czekolady kroimy na drobne kawałki.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski, dodajemy także cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy.
Teraz powoli do suchych składników wlewamy jajka wraz z mlekiem i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy masło oraz czekoladę. Mieszamy kilka razy i ciasto na muffiny jest już gotowe.
Teraz niezbędna będzie forma do muffinek. Ja bardzo lubię formę z powłoką non-stick, zwykle do jej gniazd wkładam papilotki i wtedy dopiero wlewam ciasto.
Masę wykładamy do papilotek umieszczonych w formie i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C. na około 20 – 25 minut. Aby upewnić się, że muffinki są gotowe, wetknij w nie wykałaczkę, po wyciągnięciu powinna być sucha.
Smacznego!
Forma do muffinek z powłoką non-stick - 14,50 zł