Dziś Międzynarodowy Dzień Herbaty i z tej okazji przygotowałam kilka przepisów na ten pyszny, rozgrzewający wywar. Do przygotowywania tego rodzaju herbat warto zaopatrzyć się w specjalne dzbanki z sitkiem, który odcedzi nasz napar.
1. Herbata rozmarynowa
Składniki:
- herbata czarna
- gałązka rozmarynu
- pieprz czerwony
- plaster cytryny
- plaster grejpfruta
- sok malinowy
Herbatę w raz rozmarynem i rozgniecionym pieprzem zaparzamy, a następnie do naparu dodajemy owoce i sok.
2. Herbata imbirowa
Składniki:
- herbata czarna
- imbir
- sok pomarańczowy
- suszona żurawina
Niewielki kawałek imbiru obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka i dodajemy 100 ml wody, gotujemy kilka minut. Następnie zalewamy wrzącym wywarem herbatę i po zaparzeniu dodajemy 2 łyżki soku pomarańczowego oraz kilka sztuk suszonej żurawiny.
3. Herbata a la szarlotka
Składniki:
- herbata czarna
- jabłka prażone w słoiku
- goździki
- cynamon
- suszona żurawina
Kilka goździków staramy się rozdrobnić, krojąc na mniejsze elementy lub miażdżąc w moździerzu. Wrzucamy je do małego garnka wraz z kilkoma gramami cynamonu. Wlewamy około 100 ml wody i gotujemy przez parę minut. Następnie powstałym wywarem zalewamy herbatę. Do zaparzonej herbaty dodajemy 2 łyżeczki prażonych jabłek i żurawiny.
4. Herbaciany grzaniec
Składniki:
- herbata czarna
- laska cynamonu
- goździki
- anyżowe gwiazdki
- laska wanilii
- kardamon
- miód spadziowy
Herbatę zaparzamy, a następnie do dzbanka dodajemy kolejno laskę cynamonu oraz wanilii, parę anyżowych gwiazdek i goździków, szczyptę kardamonu i miód do smaku.
5. Herbata limonkowa
Składniki:
- herbata czarna
- limonka
- imbir
- miód spadziowy
Herbatę zaparzamy. Do naparu dodajemy kilka plastrów limonki oraz nieco startego imbiru. Napój dosładzamy dowolną ilością miodu.