Słyszeliście, że dziś jest dzień arbuza? Ja tak i właśnie dlatego tu jestem! Dzisiaj przygotuję pyszny i orzeźwiający koktajl z arbuza. Pamiętacie sałatkę owocową w arbuzie, którą przygotowywałam jakiś czas temu. Jeżeli nie to wszystko znajdziecie ją tutaj (Przepis na sałatkę owocową w arbuzie). Tam właśnie wykorzystywaliśmy zewnętrzną część arbuza jako miseczkę, teraz pora na przepis jak wykorzystać miąższ arbuza!
Przepis na koktajl arbuzowy
Składniki:
- 0,5 arbuza
- 1 pomarańcza
- 0,5 limonki
- 0,5 cytryny
Z arbuza wyciągamy miąższ, oddzielamy go od pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Arbuza bez skórki i pestek wrzucamy do blendera.
Dodatkowo do blendera wyciskamy sok z pomarańczy oraz po 3 łyżki soku z cytryny i limonki. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Do koktajlu dla dodatkowej ochłody warto dodać lodu. Jeśli lód zblendujemy z całą masą powstanie nam orzeźwiający i bardzo zdrowy shake arbuzowy.
Do podawania koktajlu sprawdzają się doskonale szklanki Lav Aras.