Już niedługo rozpocznie się sezon na mandarynki. Warto wówczas wykorzystać je na maksa, póki są słodkie i soczyste! Co można zrobić z nadmiaru mandarynek, których nie zjemy? Moim zdaniem najlepszym pomysłem jest dżem mandarynkowy, który idealnie smakuje ze świątecznymi pierniczkami! Jeżeli lubisz trunki z owoców sezonowych, możesz również pomyśleć o przygotowaniu nalewki mandarynkowej. Ja jednak na dzisiaj przygotowałam przepis na dżem mandarynkowy! Dajcie znać jeśli chcecie również przepis na nalewkę z mandarynek!
Przepis na dżem mandarynkowy
Składniki:
- 1,5 kg mandarynek
- 0,5 kg cukru
- 2 limonki
- 1 szklanka wody
Mandarynki obieramy, rozdzielamy na cząsteczki i z każdej cząstki zdejmujemy białą błonkę.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z limonek i wcześniej przygotowane mandarynki. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i smażymy około godziny, regularnie mieszając.
Po godzinie nadchodzi czas, aby dodać cukier. Nie dodajemy go od razu w całości. Próbujemy w między czasie. Być może mandarynki są tak słodkie, że wystarczy tylko 200-300 g cukru.
Po dodaniu całego cukru smażymy dżem mandarynkowy jeszcze około pół godziny, wciąż często mieszając, aby uniknąć przypaleń.
Gotowy dżem przecieramy przez drobne sitko i przekładamy do słoiczków, w których pasteryzujemy dżem około pół godzinki.