Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Prosty przepis na naleśniki

Tego przepisu nauczył mnie mój tata. Lubi on robić wszystko na oko, bez mierzenia czy ważenia i tak też było w przypadku naleśników. Spisując go tutaj postarałam się jednak uzupełnić go o bardziej szczegółowe informacje, abyście bez problemu go odtworzyli. Przepis jest prosty i już jako 10 – latka doskonale sobie z nim radziłam, na pewno i Ty dasz radę. Z okazji dzisiejszego Dnia Naleśnika przedstawiam Wam przepis na prawdziwe naleśniki „jak u taty”!

Przepis na domowe naleśniki

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 370 ml wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • Mąka do konsystencji – około 150 g
  • szczypta soli

Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajko. Dodajemy małą szczyptę soli i roztrzepujemy masę.

Teraz pora na mąkę. Zwykle dodaję ją na oko, tak jak uczył tata. Ciasto powinno zagęścić się do konsystencji rzadkiego kisielu.

Od ilości mąki zależy również, czy wasze naleśniki będą większe i cieńsze, czy mniejsze, ale grubsze. Im więcej mąki tym ciasto słabiej będzie się rozlewać, a więc naleśniki będą grubsze.

Na patelni do naleśników rozgrzewamy kilka kropli oleju. Rozprowadzamy tłuszcz po patelni, a jej nadmiar wylewamy, aby naczynie było tylko delikatnie natłuszczone.

Pozostaje ostatni krok, na patelnie wlewamy chochlą porcję ciasta i okrągłymi ruchami patelni rozprowadzamy masę.

Naleśniki smażymy na średnim ogniu z jednej strony, aż zobaczymy, że ciasto z wierzchu przestało być surowe. Wtedy naleśnik sam powinien odejść od dna patelni. Przy pomocy łopatki przewracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy do zarumienienia.

1. Patelnia żeliwna do naleśników 24 cm Optima Brizoll - 64,90 zł
2. Patelnia nieprzywierająca do naleśników 26 cm Petit SSW - 42,90 zł
3. Patelnia granitowa do naleśników 28 cm Loft Ambition - 46,90 zł