Świeże zioła w kuchni są niezastąpione do gotowania! Nigdzie nie kupisz tak smacznej ciętej pietruszki czy koperku jak te, które zetniesz prosto z własnej uprawy. Jeśli nie masz miejsca w kuchni lub brakuje Ci w niej światła słonecznego, możesz też postawić na sadzenie ziół na balkonie albo tarasie. Musisz tylko koniecznie pamiętać o regularnym podlewaniu.
Jakie zioła warto sadzić w kuchni?
- Oregano — To doskonała przyprawa do dań włoskich, chociażby do pizzy! Świeże liście oregano są niezwykle aromatyczne i dodają mnóstwo smaku potrawom.
- Majeranek — Wzbogaca on smak naprawdę wielu potraw: sosów, mięs i zup.
- Kolendra — Nie jest ona przyprawą dla wszystkich, ze względu na bardzo charakterystyczny zapach. Kolendra zawiera jednak mnóstwo witamin i jest szczególnie ceniona w kuchni azjatyckiej.
- Mięta — Mięta pasuje doskonale do wielu orzeźwiających napoi: woda z cytryną, lemoniada, świeżo wyciskany sok, kompot…
- Bazylia — Liście bazylii doskonale sprawdzają się do makaronów, jak i na pizze czy inne słone wypieki.
- Rozmaryn — Te zioła idealnie podkreślają smak mięsa, w szczególności wieprzowiny. Doskonale komponują się również z niektórymi warzywami takimi jak cukinia, ziemniaki i papryka.
- Pietruszka — Pietruszka jest jednym z najpopularniejszych ziół w Polsce. Sprawdzi się ona dla fanów tradycyjnych dań takich jak rosół i zupa pomidorowa.
- Tymianek — Ta roślina doskonale smakuje, ale i elegancko wygląda na talerzu. Tymianek pomaga w trawieniu, warto więc dodawać go do ciężkostrawnych dań.
Jak zasadzić zioła w doniczkach?
Wszystkie wyżej wymienione zioła możesz spokojnie zasadzić w doniczkach! Koniecznie jednak poczytaj o nich wcześniej więcej, aby poznać ich preferencje.
Na co musisz zwrócić uwagę przed zasadzeniem rośliny?
- Jakiej ziemi potrzebują zioła, żeby rosnąć?
- Jak głęboko do ziemi należy wsadzić nasionka?
- Jak często roślina powinna być podlewana?
- Jak dużej doniczki jej potrzeba?
- Jak bardzo nasłonecznione powinno być miejsce przebywania rośliny?