Kojarzycie francuski przysmak, jakim są makaroniki? Ten wypiek w sklepach i piekarniach jest niezwykle drogi. Nie dziwne, bo w ich skład wchodzi wyłącznie mąka migdałowa, cukier i jajka. Chociaż makaroniki wydają się przysmakiem trudnym do zrobienia w domu, jest wręcz przeciwnie! Deser jest łatwy do zrobienia w domowym zaciszu, szczególnie jeżeli uzbroisz się w specjalną matę do makaroników!
Przepis na makaroniki
Składniki na makaroniki:
- 200 g cukru pudru
- 120 g mąki migdałowej
- 50 g cukru
- 3 białka
- barwniki spożywcze
Składniki na krem cytrynowy:
- 40 g masła
- 30 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cytryna
Zaczynamy od przygotowania makaroników.
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo cukier, nie przestając miksować. Na koniec do masy dodajemy nieco wybranego barwnika spożywczego.
Ostatnim krokiem jest połączenie masy z mąką, robimy to na dwie tury. Do masy dodajemy połowę mąki, dokładnie mieszamy do połączenia składników, a następnie dodajemy drugą porcję mąki i ponownie mieszamy na gładką masę.
Powstałą masę przekładamy do woreczka lub specjalnego dekoratora do makaroników i wyciskamy na matę do makaroników. W przypadku braku maty, można również wyciskać ciastka bezpośrednio na papier do pieczenia na blaszce, może to jednak sprawić, że makaroniki wyjdą nierówne.
Wyłożone na matę ciastka przed pieczeniem pozostawiamy do wysuszenia na około 40 minut. Ciastka po tym czasie powinny przy delikatnym dotknięciu palcem być suche i nielepiące.
Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. na około 10 minut.
Po tym czasie ciasteczka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy krem.
Wszystkie składniki kremu prócz cytryny przekładamy do miski (masło powinno być utrzymane w temperaturze pokojowej). Ucieramy całość na gładką masę.
Na koniec dodajemy sok z cytryny, mieszamy i przekładamy masę do małego garnka
Przez 10 minut podgrzewamy krem na małym ogniu, jednocześnie cały czas mieszając trzepaczką.
Po tym czasie krem powinien zgęstnieć.
Ostatnim krokiem jest połączenie makaroników, smacznego! 🙂