Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

5 powodów, dla których warto samemu upiec tort

Jeśli pieczesz już torty to doskonale wiesz, ile przyjemności daje poczęstowanie gości samodzielnie przygotowanym tortem. Pięknym gestem jest również upieczenie tortu dla solenizanta. chyba każdy lubi dostawać prezenty, w których przygotowanie włożono trochę pracy i serca. Tort jest najlepszym tego przykładem. Martwisz się, że goście nie będą mieli ochoty na zrobionego przez Ciebie tortu? Bez obaw, nic nie jest tak obowiązkowe jak kawałek pysznego ciasta w trakcie świętowania urodzin lub innych przyjęć okolicznościowych. Nawet kobiety na odwiecznej diecie częstują się kawałkiem, bo nie wypada odmówić. Dlatego, jeśli ktoś z was wpadł na pomysł, aby przygotować tort, do dzieła! Najwyższa pora spróbować swoich sił w nowym obliczu gotowania! 

5 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO SAMEMU PIEC TORTA:

1. Możesz przygotować swoje ulubione składniki i modyfikować ich ilość wedle uznania. 

2. Ustalasz ilość pięter. Dlaczego nie zaszaleć i zrobić więcej warstw niż w torcie tradycyjnym?

3. Możesz przygotować tort według najnowszych trendów. Ostatnio modne są na przykład torty „naked” bez warstwy masy śmietanowej i dekoracji wokół. Tort taki ma widoczne warstwy biszkoptu oraz śmietany pomiędzy i udekorowany jest tylko u góry owocami lub kwiatami. 

4. Ty decydujesz jaki rodzaj masy przygotujesz i jak bardzo będzie kaloryczna. 

5. Możesz ograniczyć ilość dodanego cukru, jeśli przeraża cię słodycz tortów prosto z cukierni. 

JAKA ŚREDNICA TORTOWNICY I ILE PORCJI Z KAŻDEJ? 

Tortownice i blachy do pieczenia są dostępne w różnych rozmiarach i kształtach. Do małych uroczystości najczęściej wybieramy tortownice okrągłe o średnicy 16 cm, 18 cm, 21 cm, 24 cm, 27 cm oraz 30 cm. Z każdej z nich uzyskamy inną ilość kawałków tortu. Przygotowaliśmy dla was tabelkę, z której dowiecie się jaki rozmiar tortownicy wybrać do przygotowania ciasta dla 12 osób, a ile dla 20 osób. Często używane są też tortownice prostokątne. Zazwyczaj wybieramy ten kształt tortownicy lub blachy, jeśli przygotowujemy tort dla większej ilości osób. Rozmiary tortownic prostokątnych są różne, a najbardziej popularny to 34 cm x 24 cm x 7 cm.  Każde z tortownic posiadają wyjmowane dno, które ułatwia wyjmowanie ciast do dalszej obróbki lub dekoracji. 

ŚREDNICA TORTOWNICY

ILOŚĆ PORCJI

16 CM

6-10

21 CM

10-15

24 CM

15-20

27 CM

20-30

30 CM

30-40

 

JAKĄ TORTOWNICE WYBRAĆ DO KLASYCZNEGO TORTA?

Blachy i tortownice do pieczenia są wykonane z różnych materiałów. Możemy wybierać pomiędzy tortownicami z blachy oraz torownicami silikonowymi. To pieczenia tortu zdecydowanie polecamy tortownicę klasyczną z wyjmowanym dnem.  Polska marka SNB oferuje tradycyjne blachy i formy do pieczenia z blachy fakturowanej. Spośród tradycyjnych tortownic macie do wyboru srebrne tortownice, czyli tortownice wykonane z blachy ocynkowanej. Blacha taka ma fakturowane, wyjmowane dno. Czarne tortownice wykonane są z blachy z warstwą ochronną „non stick”. Warstwa ta bardziej chroni przed przywieraniem ciast. Każda tortownica wymaga natłuszczenia lub użycia papieru do pieczenia. 

Nie wiem jak was, ale mnie kusi przygotowanie pierwszego tortu i zakładam, że będzie to tort naked. Jak się uda to dam znać z jakiego przepisu korzystałam!

Betina