Dzisiaj polecamy przygotowanie szybkiego kremu szparagowego w szybkowarze. Zielone szparagi to jeden z najczęściej stosowanych surowców do przygotowania zup kremów. Polecamy szczególnie ten przepis, kiedy jest sezon na szparagi. Wybór zielonych szparag też nie jest przypadkowy. Zielone szparagi nie pozostawiają „niteczek” po blendowaniu i konsystencja kremu jest o wiele przyjemniejsza niż z białej odmiany szparag. Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszny krem szparagowy przygotowany w szybkowarze. Czas gotowania to nie całe 4 minuty!
Składniki na krem szparagowy z szybkowaru:
- 600 g ziemniaków lub słodkich białych batatów (bataty dadzą bardziej gęstą konsystencję) pokrojonych w kostkę,
- 450 g szparagów, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki,
- 1 średnia cebula, obrana i pokrojona w kosteczkę,
- olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia,
- 1,2 litra wody zimnej,
- bulion warzywny domowy (mały słoik) lub 2 kostki warzywne
- zioła: pietruszka, tymianek, lubczyk
- śmietana 18%
- sól
W otwartym szybkowarze podsmaż posiekaną cebulę na oleju kokosowym lub innym używanym do smażenia. Podsmażaj aż cebula się zeszkli i delikatnie zarumieni. Dodaj pokrojone ziemniaki, chwilę podsmażaj. Dolej wodę i bulion. Zamknij szczelnie szybkowar i gotuj 2,5 minuty pod wysokim ciśnieniem.
Następnie otwórz szybkowar i dodaj szparagi. Zamknij ponownie garnek i gotuj 40 sekund pod wysokim ciśnieniem. Po skończonym gotowaniu otwórz szybkowar i odlej trochę wywaru. Pozostałe ugotowane warzywa wraz z wywarem zblenduj. Reszta wywaru służy do ustalenia gęstości. Jeśli jest zbyt gęste, dolej wywaru. Krem jest gotowy do podania. Udekoruj śmietaną.
fot. www.kuchniawformie.pl
Jak szybko otworzyć szybkowar?
W sytuacjach, gdy mamy dwuetapowy przepis warto sprawdzić, jak szybko można otworzyć szybkowar, w którym po gotowaniu wytworzyło się wysokie ciśnienie. Metoda jest bardzo prosta. Wystarczy wstawić szybkowar do zlewu i włączyć strumień zimnej wody na brzeg pokrywy. Po 40 sekundach ciśnienie się obniży i można bezpiecznie otworzyć szybkowar. Metodą naturalną ciśnienie schodzi ok. 20 min.