Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

7 zasad gotowania w szybkowarze

fot. Gerlach.pl

Dzisiejszy poradnik dotyczy gotowania w szybkowarze. Szybkowar to coś więcej niż zwykły garnek i wymaga on specjalnego użytkowania. Jest to urządzenie, które generuje wysokie ciśnienie wewnątrz, dlatego też ważne jest bezpieczeństwo podczas gotowania. Zapoznaj się z siedmioma zasadami gotowania w szybkowarze i stosuj je, aby gotować szybko i bezpiecznie.

Do czego służy szybkowar ?

Na początek dwa zdania na temat urządzenia jakim jest szybkowar. Szybkowar to urządzenie, które służy do gotowania pod wysokim ciśnieniem. W szybkowarze można przygotować zupy, różne dania mięsne oraz warzywne. Fasolka po bretońsku oraz bigos to dania, które przygotujesz wyjątkowo szybko. Dostępny jest na różne rodzaje kuchenek, jednak najbardziej popularny jest szybkowar na gaz oraz szybkowar na płytę indukcyjną. Ze względu na proces gotowania pod wysokim ciśnieniem, należy skrupulatnie zapoznać się z jego instrukcją obsługi.

1. Przeczytaj instrukcję obsługi.

Pierwszą i najważniejszą zasadą jeszcze przed rozpoczęciem gotowania w szybkowarze jest zapoznanie się z instrukcją obsługi. Każda instrukcja obsługi zawiera podstawowe informację dotyczące korzystania z szybkowaru. Szybkowary różnią się między sobą konstrukcją, systemem otwierania i zamykania oraz mają inny rodzaj zaworu bezpieczeństwa. W dużym skrócie warto wiedzieć, że każda instrukcja zawiera opis szybkowaru, schemat zamykania i otwierania, napełnianie minimalne i maksymalne szybkowaru, gotowanie na parze w koszyku, 

2. Nigdy nie otwieraj szybkowaru na siłę.

W przypadku, gdy szybkowar nie chce się otworzyć nie rób tego na siłę. W pierwszej kolejności sprawdź, czy ustawiona została pozycja dekompresji, która uwalnia ciśnienie. Dodatkowo sprawdź, czy wskaźnik obecności ciśnienia jest w położeniu dolnym. Ciśnienie obniżyć można również poprzez schłodzenie szybkowaru pod zimną wodą. Szybkowar można otworzyć bez użycia siły, w momencie, gdy ciśnienie będzie nieobecne. Nie należy na siłę otwierać pokrywy szybkowaru, ponieważ grozi to poparzeniem. 

3. Wymień uszczelkę po roku użytkowania.

Aby zamykanie szybkowaru działało prawidłowo, ważna jest jakość uszczelki. Uszczelka powinna być dobrze ustawiona i odpowiednio czyszczona. Uszczelkę należy myć i wysuszyć po każdym użyciu. W przypadku uszkodzenia uszczelki należy ją niezwłocznie wymienić. Jest to element, który się zużywa w szybkowarze, dlatego zalecana jest coroczna wymiana uszczelki. Uszczelki dopasowuje się do modelu szybkowaru. 

4. Nie przechowuj potraw w szybkowarze.

Jest wiele argumentów za tym, aby nie przechowywać potraw w szybkowarze. Szybkowar to naczynie ze stali nierdzewnej, a jak wiadomo jest to wysokiej jakości materiał do gotowania. Nie jest polecany natomiast do przechowywania potraw, ponieważ związki zawarte w stali nierdzewnej mogą przedostawać się do żywności, wpływając na nią niekorzystnie. Aby szybkowar działał prawidłowo ważny jest jego stan techniczny. Przechowywanie żywności w naczyniu ze stali nierdzewnej może w skrajnych przypadkach powodować korozję naczynia. Ostatnim ważnym atutem jest fakt, że szybkowar najlepiej myć zaraz po skończonym gotowaniu i ostudzeniu. Celem jest przede wszystkim zachowanie odpowiedniej jakości szybkowaru. 

5. Nie myj pokrywy w zmywarce.

Wielu producentów zaznacza, że nie zaleca mycia pokrywy w zmywarce. Dodatkowo, uszkodzenia, które wynikają ze stosowania zmywarki nie podlegają reklamacji. Warto wyrobić w sobie nawyk, aby myć pokrywę bezpośrednio po gotowaniu. Wystarczy do tego delikatna gąbka i płyn do mycia naczyń. Zwróć uwagę na czystość przewodu odprowadzającego parę oraz na uszczelkę. Są to ważne elementy, które gwarantują bezpieczeństwo podczas gotowania. 

Przeczytaj więcej o szybkowarach w poście Dlaczego warto stosować szybkowar?

6. Nie gotuj potraw na bazie mleka w szybkowarze.

Mleko to produkt bardzo wrażliwy, który powoduje często przypalanie garnka. Dodatkowo bardzo szybko uzyskuje temperaturę wrzenia. Gotowanie mleka i potraw na bazie mleka zaleca się w garnkach specjalnie do tego przeznaczonych. Od każdej reguły są oczywiście wyjątki i my również znamy potrawy do gotowania w szybkowarze, do których stosujemy mleko. Takim przykładem może być schab duszony w mleku przygotowany w szybkowarze. Zaznaczyć jednak trzeba, że na jedną szklankę mleka przypada tutaj pół szklanki wody. 

7. Potrawy z alkoholem przygotowuj pod szczególnym nadzorem.

Wiele potraw, do uzyskania wyjątkowego smaku, wymaga dodania alkoholu podczas gotowania. Tutaj należy zaznaczyć, że opary alkoholu są łatwopalne. W przypadku korzystania z szybkowaru należy potrawę z alkoholem gotować przez ok. 2 min bez przykrycia, aby alkohol się ulotnił, a następnie zamknąć szybkowar i gotować według przepisu. Tak jak wspomniałam wcześniej, podczas gotowania potraw z alkoholem należy zachować szczególną ostrożność, dlatego też zaleca się, aby kontrolować szybkowar przez cały czas gotowania. 

Podsumowując, aby dobrze i bezpiecznie korzystać z szybkowaru należy zapoznać się z jego instrukcją obsługi i stosować się do zaleceń producenta. Jeśli nauczymy się dobrych zasad korzystania z szybkowaru, gwarantuje Wam, że szybko go pokochacie! Zapraszamy do naszego sklepu internetowego!