Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Przepis na ciasteczka walentynkowe w kształcie serca

Własnoręczne przygotowanie wyjątkowych ciasteczek w kształcie serca to wyjątkowo słodki prezent walentynkowy. A może zrobicie je wspólnie ze swoją drugą połówką? Niezależnie od tego, co wybierzesz, na pewno przyda Ci się dobry przepis na ciasteczka walentynkowe. Znajdziesz go poniżej!

Ciasteczka walentynkowe serduszka – prosty przepis

Kruche maślane ciasteczka w kształcie serc to idealny dodatek do walentynkowej kawy czy herbaty. Co najważniejsze, są bardzo proste w wykonaniu. Potrzebujemy jedynie paru podstawowych produktów i oczywiście foremek w kształcie serc.

Składniki:

  • 150 g masła;
  • 100 g drobnego cukru do wypieków;
  • 300 g mąki pszennej;
  • szczypta soli;
  • 1 jajko

UWAGA: można upiec także kakaową wersję tych ciasteczek. Wystarczy 50 g mąki zamienić na 50 g kakao.

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. 
  2. Zimne masło zagnieć z cukrem, mąką i solą, pod koniec dodając jajko. Możesz użyć w tym celu malaksera. 
  3. Ciasto formuj w kulę, spłaszcz rozwałkowuj, podsypując mąką. 
  4. Następnie wytnij je w kształt serduszek i ułóż ciastka na blasze (najlepiej sprawdzi się blacha otwarta) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz około 15 minut, w zależności od wielkości wypieków.

Ostudzone ciastka można udekorować lukrem, roztopioną czekoladą, ozdobić kolorową posypką albo przełożyć ulubionym dżemem.

Ciastka serduszka z marmoladą

Walentynkowe ciasteczka z marmoladą to kolejna propozycja romantycznych wypieków, które podbiją niejedno serce. Również kruche, ze słodkim wnętrzem – do ich wykonania przydadzą się wykrawaczki do ciastek serduszka w różnych rozmiarach.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej;
  • 100g cukru;
  • szczypta soli;
  • łyżeczka aromatu waniliowego;
  • marmolada lub konfitura O GĘSTEJ KONSYSTENCJI;
  • 125g masła;
  • 1 jajko;
  • sok z połowy cytryny;
  • cukier puder do posypania ciasteczek;

Wykonanie:

  1. Do miski wrzuć bardzo miękkie masło. Dodaj cukier i wszystko dokładnie ucieraj, do połączenia składników.
  2. Wbij jajko, dodaj łyżeczkę aromatu waniliowego oraz szczyptę soli i dalej ucieraj. 
  3. Wlej sok z cytryny i stopniowo dosypuj mąkę. Na tym etapie ciasto wyrabiaj już ręcznie.
  4. Gotową kulę ciasta umieść w folii spożywczej/woreczku foliowym i włóż do lodówki na 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzej do 190°C. 
  6. Ciasto podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na oprószonym mąką blacie – na grubość ok 3mm. 
  7. Wycinaj serduszka. Pamiętaj, że muszą być do pary, żeby móc je zlepiać ze sobą. 
  8. W jednej połowie ciasteczek wytnij mniejsze kształty – najlepiej mniejsze serca. 
  9. Przenieś ciastka na blaszki wyłożone papierem do pieczenia;
  10. Piecz 12 – 15 minut – do lekkiego zrumienienia.

Przekładanie marmoladą:

  1. Gdy przestygną, wszystkie ciastka z wyciętymi w środku wzorami przenieś na jedną blaszkę i obficie posyp cukrem pudrem.
  2. Ciasteczka bez wycięć smaruj warstwą gęstej marmolady lub konfitury – nie przesadź z ilością, żeby nadzienie nie wypłynęło. 
  3. Na wierzchu ułóż upudrowane ciasteczka i lekko dociśnij, aby je skleić.

Ciasteczka walentynkowe z ciasta francuskiego

Najprostszy przepis na ciastka walentynkowe? Serduszka z ciasta francuskiego to idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, które wątpią w swoje talenty cukiernicze. Szybkie, proste, pyszne! 

Składniki:

  • Gotowe ciasto francuskie;
  • Mąka (do podsypania ciasta);
  • Dowolne dodatki – np. dżem malinowy, truskawki, nutella, gęsty budyń, borówki;
  • 1 Jajko (do posmarowania ciasta);
  • Cukier puder do posypania ciastek;

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C;
  2. Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż na nią ciasto francuskie – powinno mieć temperaturę pokojową.
  3. Z ciasta wytnij duże serca i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na środek każdego serca nałóż wybrane dodatki. Pamiętaj o tym, aby pozostawić wolne brzegi!
  5. Brzegi ciasteczek posmaruj rozkłóconym jajkiem;
  6. Piecz około 15-17 minut.
  7. Przestudzone ciasteczka oprósz cukrem pudrem.

A Ty, które ciasteczka walentynkowe w kształcie serc przygotujesz na Święto Zakochanych?