Winogron znany i ceniony jest już od tysięcy lat. Owoc ten bogaty jest w cenne witaminy i minerały. Szczególnie potrzebny jest winogron teraz, ponieważ chroni przed chorobami cywilizacyjnymi. Jak ważne jest spożywanie winogrona dla organizmu i w jaki sposób może on wpływać pozytywnie na nasze zdrowie?
Ważne
Najlepsze do przechowywania winogrona będą pojemniki próżniowe, wydłużą one świeżość tych owoców aż do 7 dni! Pamiętaj także, aby winogrona myć dopiero tuż przed jedzeniem.
Wartości odżywcze winogron
Winogrona to bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Wśród nich można wymienić witaminę C, A oraz witaminy z grupy B, a także potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, miedź i żelazo. To także jeden z niewielu owoców, zawierający jod! Dodatkowo winogrona te mają zaledwie 67 kalorii w 100 gramach. 82% tego owocu to woda, winogron więc dodatkowo nawadnia nasz organizm.
CIEKAWOSTKA
W medycynie niekonwencjonalnej powstał specjalny dział o nazwie ampeloterapia, który zajmuje się leczeniem winogronami, sokiem winogronowym, a nawet winem.
Właściwości winogron
- Zabijają komórki rakowe — wspomagają zapobieganie rozwojowi raka.
- Chronią narządy przed uszkodzeniem podczas zespołu metabolicznego.
- Obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają odporność na insulinę, co może skutkować zapobiegnięciem chorobom serca oraz cukrzycy.
- Zapobiegają miażdżycy i chorobom takim jak zawał serca oraz udar mózgu.
- Chronią oczy przed zaćmą i uszkodzeniem siatkówki.
- Wspomagają redukcję masy ciała dzięki resweratrolowi, który nasila proces rozpadu tkanki tłuszczowej.
- Zwiększają jędrność i elastyczność skóry, a także nadają jej zdrowego koloru.
- Pobudzają jelita do pracy i likwidują zaparcia.
- Zapobiegają stanom zapalnym.