Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Garnek na rosół – jak go wybrać?

Rosół to zupa, która stanowi jedną z podstaw tradycyjnej, polskiej kuchni. Spotykamy go na rodzinnym, niedzielnym obiedzie oraz na niemal każdej imprezie okolicznościowej. I choć każdy przyrządza tę zupę inaczej, jedno jest pewne – odpowiednie naczynie to podstawa podczas gotowania aromatycznego, domowego wywaru. Jaki garnek na rosół najlepszy? Podpowiadamy!

Garnek na rosół – jaki będzie najlepszy?

Jak wiadomo, nie istnieje jeden sprawdzony, uniwersalny przepis na rosół. Niemal każdy gotuje go po swojemu, według receptur wyniesionych z domu. Jednak kluczem do przygotowania dobrego rosołu jest nie tylko sprawdzony przepis. Odpowiedni garnek na rosół także ma ogromne znaczenie. Wysokiej jakości materiał i grube dno to najważniejsze cechy, na które trzeba zwrócić uwagę w tym przypadku. Warto przy tym pamiętać, że najlepsze do gotowania rosołu okażą się garnki emaliowane. Dzięki właściwościom emalii pomagają one zachować pełnię smaku i aromatu potrawy. Co więcej, garnki emaliowane również doskonale przewodzą ciepło, co umożliwia równomierne gotowanie składników i uzyskanie aromatycznego wywaru. To jednak nie wszystko. Ugotowany rosół można bez obaw przechowywać w lodówce w tym samym naczyniu. Dzięki temu korzystanie z garnka z powłoką emaliowaną będzie także najwygodniejszym rozwiązaniem.

Jakiej wielkości garnek do rosołu wybrać?

Pojemność garnka na rosół jest kolejną kwestią, nad którą zastanawia się wiele osób. Jakie naczynie będzie optymalne? Dobrym wyborem na pewno okaże się wysoki garnek emaliowany, który zapewni wystarczająco dużo przestrzeni dla mięsa, warzyw i przypraw. Jednocześnie zapobiegnie on ewentualnemu wykipieniu wywaru. Powszechnie rekomendowaną pojemnością na porcję dla całej rodziny jest garnek o pojemności 5 litrów lub większy, zwłaszcza jeśli gotujemy dla większej ilości osób lub planujemy przygotować zupę na kilka dni. Wielkość naczynia należy jednak dostosować przede wszystkim do własnych preferencji i potrzeb. Warto pamiętać, że garnek musi być odpowiednio duży, ponieważ wszystkie składniki rosołu muszą być dobrze przykryte wodą. Jeśli więc mamy zamiar ugotować zupę na duże przyjęcie, warto wybrać naczynie o pojemności nawet 10 litrów.