Jak powszechnie wiadomo, czysty aluminiowy garnek bez żadnej powłoki nie jest bezpieczny dla naszego zdrowia, w przeciwieństwie do garnka ze stali, która jest łatwa do utrzymania w czystości i dostosowana do kontaktu z żywnością. Jak więc możemy odróżnić garnek stalowy od garnka z aluminium?
Jak rozpoznać garnek stalowy?
- Jeżeli posiadamy odpowiednie wyczucie w rękach, możemy spróbować wyczuć wagę naczynia, stal będzie znacznie cięższa od garnka aluminiowego. Stal jest aż czterokrotnie cięższa od aluminium, nie jest to więc mała różnica.
- Aluminium nagrzewa się znacznie szybciej od stali i też szybciej to ciepło traci.
- Aluminium w przeciwieństwie do stali ma niską temperaturę topienia się bo ledwie 660 st. C. Stal nierdzewna ma ją ponad trzykrotnie większą.
- Garnek stalowy będzie zdecydowanie droższy od garnka aluminiowego. Z czego to wynika? Aluminium w przeciwieństwie do stali nierdzewnej nie wymaga dużego przetwarzania.
- Stal nierdzewna jest bardziej wytrzymała mechanicznie od aluminium.
- Na żadne aluminium nie działa magnes, chociaż jeżeli magnes nie przywiera do materiału, również nie mamy pewności czy nie jest to stal.
- Aluminium poddane szlifierce nie emituje iskier.
- Często na garnkach lub ich opakowaniach znajdziemy specjalne oznakowania, które po wyszukaniu w Internecie powiedzą nam, z czym mamy do czynienia.
Chcesz mieć pewność, że kupujesz garnek stalowy?
Nic prostszego, wszystkie garnki na stronie naczynia.olkusz.pl w zakładce “Garnki stalowe” wykonane są z całkowicie bezpiecznej stali nierdzewnej. Możecie tam znaleźć również całe zestawy garnków stalowych znanych i cenionych marek takich jak Ambition i SSW Germany.