Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak pielęgnować garnki ze stali nierdzewnej Gerlach?

Garnków Gerlach nikomu nie trzeba przedstawiać, to produkty wysokiej jakości, tworzone od ponad 250 lat. Mimo wysokiej jakości, jaką reprezentują sobą garnki Gerlach, należy pamiętać, że każdy garnek ze stali nierdzewnej zasługuje na odpowiednią pielęgnację i musimy używać go odpowiednio, aby służył nam na długie lata. Przygotowałam dziś dla Was na podstawie instrukcji, jakie podaje marka Gerlach zasady dbania o garnki stalowe.

Pielęgnacja garnków stalowych Gerlach

Przed pierwszym użyciem garnków stalowych, konieczne jest ich dokładne umycie przy pomocy płynu do mycia naczyń,  a następnie zagotować w nich wodę. Po umyciu garnka dobrze jest dokładnie osuszyć go miękką ściereczką, można też natrzeć je niewielką ilością oleju spożywczego, utworzy to warstwę ochronną na garnkach. Po użyciu garnków należy, zaczekać aż ostygną i dopiero wtedy zabrać się za umycie naczynia. Garnki ze stali nierdzewnej należy myć każdorazowo po użyciu  miękką stroną gąbki w ciepłej wodzie, przy użyciu delikatnych środków myjących. Garnki Gerlach można myć w zmywarce, ale nie powinny znajdować się w tej samej kolorze, co wyroby ze srebra. Dobrze garnki stalowe wytrzeć zaraz po myciu miękką ściereczką, można również dla ochrony zacierać je niewielką ilością oleju spożywczego.

Zestaw garnków Gerlach Brava - 449,00 zł

Plamy na garnkach ze stali nierdzewnej?

Co z plamami, które niestety często pojawiają się nawet na najwyższej jakości garnkach stalowych? Nalot ten jest efektem osadzania się składników mineralnych zawartych w wodzie i jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia, mimo to nie wygląda on zbyt atrakcyjnie i zwykle chcemy się go pozbyć, jak to zrobić? Jeżeli plamy są jasne, wystarczy użyć kwasku cytrynowego lub octu, natomiast jeśli plamy są ciemne, może nie obyć się bez użycia specjalnego środka do czyszczenia stali nierdzewnych.

Zestaw garnków Gerlach Viva - 449,00 zł

Jak gotować w garnkach stalowych?

Garnki stalowe, co oczywiste, zawsze należy ustawić centralnie na źródle ciepła, a rozmiar garnka powinien być dopasowany do rozmiaru palnika. W przypadku kuchenki gazowej należy przy rozpoczęciu gotowania zerknąć, czy płomień nie wychodzi spod garnka na ścianki bądź rączki, może to spowodować odbarwienia. Nie możemy zapomnieć o garnku! Wygotowanie się całej wody z naczynia, może go uszkodzić lub całkowicie zniszczyć garnek. Z tych samych powodów nie należy nadmiernie rozgrzewać pustych garnków. Należy unikać nagłych skoków temperatury na kuchence. Sól dodajemy zawsze dopiero do zagotowanej wody, ponieważ sól na dnie garnka może spowodować korozję. Żeby uniknąć przypalenia potrawy, należy często ją mieszać, a podnosząc pokrywę lub przenosząc garnek ważne, aby zawsze używać rękawic kuchennych, lub ręcznika, żeby się nie poparzyć. Garnki stalowe Gerlach nie są dostosowane do przechowywania w nich żywności. Garnki Gerlach mogą być użyte w piekarniku do 180 st.C.